Research to improve people's health

        GIR
  • Home
  • News
  • News
  • Relació dels articles científics d'investigadors de l'IDIAPJGol publicats al mes de desembre
0
0
0
s2smodern

Lectura de tesi doctoral de la Dra. Eva Maria Satué Garcia

El passat dimarts, 26 de març, la Dra. Eva Maria Satué Garcia va defensar la seva tesi doctoral titulada "Epidemiologia de la malaltia cerebrovascular isquèmica en majors de 60 anys de l'àrea de Tarragona: dades de l'estudi CAPAMIS".

TesiEvaSatue

 La tesi, dirigida pel Dr. Angel Vila Córcoles, el Dr. Joan Josep Cabré Vila i la Dra. Olga Ochoa Gondar, va obtenir la classificació d'excel·lent amb menció Cum Laude per unanimitat del tribunal. La composició del tribunal va ser la següent: Dra. Rosa Solà Alberich, catedràtica de la URV, Dr. Antoni Sisó Almirall, del CAP Les Corts (Barcelona) i Dra. Marta Catalán Adell del CAP Casanova (Barcelona).  

Resum de l'estudi

Estudi de cohorts prospectiu de base poblacional amb un seguiment de 3 anys (2009-2011). Van participar 27.204 pacients de 60 o més anys (cohort CAPAMIS) adscrits a 9 Centres d'Atenció Primària gestionats per l'ICS de la comarca del Tarragonès. Van col·laborar els 2 hospitals de referència de la ciutat de Tarragona (HU Joan XXIII i Hospital de Santa Tecla). Com a resultats principals, la incidència global d'ictus isquèmic en població de 60 o més anys de la comarca del Tarragonès va ser de 435 casos por 100.000 persones-any. Es van associar de manera significativa i independent a major risc d'ictus isquèmic: ictus previ, fibril·lació auricular, cardiopatia isquèmica, tabaquisme actiu, diabetis i edat. L'índex de letalitat va ser del 13,1% i va augmentar amb l'edat, assolint el 21% en el grup de 80 o més anys. El subtipus d'ictus més freqüent va ser el cardioembòlic. Com a conclusió cal destacar la importància d'una correcta detecció i abordatge de la fibril·lació auricular en aquest grup d'edat per a prevenir l'ictus isquèmic.