Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Fer recerca internacional des del CAP

L’Atenció Primària també es bolca en la investigació en salut. A través de l’IDIAPJGol, avui 1.500 professionals de la medicina i la infermeria familiar i comunitària participen en projectes de recerca que seran decisius per millorar la salut en la dècada vinent

44790087124 684260e188 k

Foto: Ariadna Creus i Àngel García / Banc d'imatges Infermeres COIB

Avui 12 d’abril es commemora el Dia de l’Atenció Primària: una data per reivindicar la importància que aquest àmbit té en el conjunt de l’atenció sanitària i en la qualitat de vida de les persones. Els darrers anys, i encara més amb la pandèmia, el treball assistencial dels professionals de l’Atenció Primària s’ha demostrat clau per al benestar de la població, però hi ha un altre vessant que ha guanyat cada vegada més importància: el de la investigació.

Avui, sota el paraigua de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), prop de 1.500 professionals de la medicina i la infermeria familiar i comunitària participen en estudis, projectes de recerca i assajos clínics. Ho fan amb una doble vocació: la de millorar la salut en els seus territoris de referència –on tenen el seu CAP i els pacients que atenen-, gràcies a l’estructura d’Unitats de Suport a la Recerca que l’IDIAP té repartides per tot Catalunya, i la de generar coneixement que tingui un impacte en l’àmbit estatal i europeu.

De la recerca al territori als projectes europeus

La prevenció i tractament de malalties cardiovasculars, respiratòries, infeccioses o de l’aparell locomotor, de la diabetis, de la salut mental, de l’envelliment... La recerca que es fa a Primària abraça els principals problemes de salut que s’atenen en aquest nivell assistencial. L’IDIAPJGol compta amb 36 grups de recerca, té en actiu més de mig miler de projectes–20 d’ells finançats per la Unió Europea– i el seu personal investigador publica prop de 350 articles en revistes científiques cada any.

Aquest impacte creixent ha fet que l’IDIAPJGol i els seus investigadors tinguin cada vegada major projecció internacional. Des de liderar projectes com el Happy Patient, que busca millorar la prescripció d’antibiòtics a escalal de tota la Unió Europea, a coordinar assajos clínics europeus a través de la Unitat d’Estudis del Medicament, participaren consorcis de recerca que impulsen projectes d’abast continental com el Liverscreen (detecció precoç de malalties hepàtiques) o coordinar la participació catalana o estatal en estudis internacionals.

Per suposat, avui també té un paper destacat la recerca entorn de la COVID, amb projectes per trobar tractament per als pacients que pateixen COVID Persistent, per estudiar-ne les conseqüències en la salut a llarg termini o el seu impacte psicosocial en diferents perfils de població, o per analitzar les mesures sanitàries que cal aplicar abans de començar a fer activitats amb públic.

L’IDIAPJGol, la recerca que et toca de prop

La Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) és un centre de referència en la recerca i la promoció de la salut al primer nivell assistencial que té com a objectiu impulsar i desenvolupar la innovació, la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària, i oferir formació amb la finalitat de generar coneixements, difondre resultats i traslladar-los a la pràctica clínica per aportar eficiència al sistema sanitari i promoure i millorar la salut de les persones.