Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La Jornada IDIAP 2024 reivindica els valors de Jordi Gol per humanitzar l’Atenció Primària

Mataró ha acollit la trobada biennal de l’Institut, en què s’han presentat projectes rellevants i s’han lliurat els ajuts a la recerca corresponents al 2023

jornada 11 red

La Jornada IDIAPJGol 2024 ha aplegat prop de 200 persones de l’àmbit de la recerca i de l’Atenció Primària a l’auditori del Tecnocampus de Mataró. L’acte, que se celebra cada dos anys, és un punt de trobada per als investigadors de l’Institut, que tenen l’oportunitat de presentar els seus projectes de recerca i compartir experiències. Aquest any, la Jornada s’ha dedicat al doctor Jordi Gol i Gurina, de qui es commemora el centenari del seu naixement. L’esdeveniment ha finalitzat amb l’acte de lliurament dels Ajuts ICS / IDIAPJGol a la recerca de 2023, en què han resultat guardonats 24 investigadors i investigadores.

La benvinguda de l’acte ha anat a càrrec del conseller de Salut, Manel Balcells; de la regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable de l’Ajuntament de Mataró, Laura Seijo, i del director de l’IDIAPJGol, Josep Basora.

“Si l’IDIAP no existís, s’hauria d’inventar”

En el seu discurs, Josep Basora ha donat dades d’activitat de l’Institut i ha afirmat que “si l’IDIAP no existís s’hauria d’inventar” i ha destacat el paper fonamental que va tenir Jordi Gol en el desenvolupament de l’atenció primària i la medicina basada en l’evidència i centrada en la persona.

La regidora de l’àrea que té competències en salut a Mataró ha parlat sobre el servei Care City Lab, en el qual participa l’IDIAPJGol, que, segons ha explicat, posicionarà la capital del Maresme com a referent en la provisió de cures a la ciutadania. Seijo ha destacat que aquesta iniciativa aplega la intervenció directa dels cuidadors la recerca i la transferència del coneixement i demostren que “Mataró és una ciutat cuidadora, que es preocupa per la gent.”

El conseller de Salut ha afirmat que s’està transformant l’Atenció Primària per convertir-la realment en “el pal de paller del sistema de salut”. En aquesta transformació, ha afegit Balcells, l’IDIAPJGol, com a referent en recerca i innovació al primer nivell assistencial al país, té un paper cabdal.

jornada 2 red

La ciència al servei de la salut

Després dels discursos institucionals, l’exdirector científic de l’IDIAPJGol. Bonaventura Bolíbar, i la membre de la Junta de Govern de la World Organization of Family Doctors (WONKA) i del Comitè Científic Extern de l’IDIAP, Pilar Astier, han glossat la figura de Jordi Gol i Gurina i han destacat que el seu pensament i la seva visió de la salut segueix estant d’actualitat i són més necessaris que mai.

Bolíbar ha fet un repàs al context històric que va viure Gol i Gurina i a les seves aportacions en la definició del concepte de salut, el paper del metge de família, els aspectes bioètics de la salut, les bases de la reforma de l’Atenció Primària i el desenvolupament d’eines per millorar i humanitzar l’atenció a les persones des del primer nivell assistencial. Tot i que Gol i Gurina no es va dedicar mai a la recerca, l’exdirector de l’IDIAP ha remarcat la seva defensa de la medicina basada en l’evidència i la seva recomanació de “posar la ciència al servei de la salut i no la salut al servei de la ciència.”

A partir de la mirada del “metge de persones”, com es coneixia Gol i Gurina, Pilar Astier ha parlat sobre els reptes de l’Atenció Primària per als propers anys: fer front a l’aparició de noves necessitats de salut de les persones, promoure nous serveis a partir dels valors de la societat, desenvolupar noves competències professionals, adaptar els models organitzatius, determinar i ajustar els recursos més adients i orientar-se als resultats per satisfer les necessitats de salut de la població.

jornada 3 red

Projectes destacats

A continuació, han tingut lloc taules de debat simultànies, a l’auditori i al foyer, en què s’han presentat projectes europeus, projectes col·laborats amb altres instituts de recerca, projectes que responen preguntes de l'Atenció Primària i projectes amb impacte social, comunicatiu i polític, en què els assistents han pogut formular preguntes als investigadors principals respectius.

A la taula referent a projectes europeus, moderada per la coordinadora de la Unitat de Gestió de Projectes de l’IDIAPJGol, Mariona Pujol, i el coordinador de l’Agència d’Innovació de la institució, David Verde, s’han donat a conèixer els següents projectes:

  • IMAGINE - Improving antibiotic use in long term care facilities by infection prevention and control and antibiotic stewardship, a càrrec de Carles Llor, de la USR Barcelona.
  • L-HEALTH - L-WORLD IN HEALTH: Filling knowledge gaps and promoting competent primary care for Lesbians (Anna Ponjoan, de la USR Girona).
  • DARWIN EU® - Data Analysis and Real World Interrogation Network (Talita Duarte, UTR Barcelona).
  • E-Pro-Schools - ePlatform for Promoting Health in Schools (Mireia Gascon, USR Catalunya Central).
  • JACARDI - Joint Action on CARdiovascular diseases and DIabetes (Albert Sanllorente), USR Metropolitana Sud.

La taula sobre projectes col·laborats amb altres instituts de recerca ha estat moderada pel coordinador de la USR Metropolitana Nord, Pere Torán, i la coordinadora de la USR Metropolitana Sud, Betlem Salvador. S’hi ha presentat aquests projectes:

  • GRASSIR. Línia de projectes vinculats a salut Sexual i Reproductiva (Gemma Falguera, USR Metropolitana Nord).
  • DESVELA - Análisis del papel de las aptitudes personales como DEterminantes de la incidencia de morbilidad, eStilos de vida, calidad de Vida, uso de sErvicios y mortaLidAd (Ruth Marti, USR Girona).
  • ISMiHealth - Delivering an Innovative Multi-disease Screening and Vaccination Tool to High-risk Migrant Populations (Alessandra Queiroga, USR Terres del Ebre).
  • All4dem - Anàlisi integrativa de l’estil de vida i multiòmiques per a l’estudi dels processos metabòlics relacionats amb la funció cognitiva, el deteriorament cognitiu i la progressió demència (Sara Martínez USR Tarragona).
  • Projecte Salsa - Salut, ALimentació i Sociabilitat: Xarxes comunitàries d’alimentació saludable, autonomia i interacció social (Anna Ruiz, USR Catalunya Central).

La primera taula que s’ha fet al foyer ha estat moderada per Francisco Martín, coordinador de la USR Reus-Tarragona; Miguel Ángel Muñoz, coordinador de la USR Barcelona Ciutat, i Carina Aguilar, coordinadora de la USR Terres de l’Ebre, i s’ha centrat en projectes que responen preguntes d’Atenció Primària, concretament:

  • Tobbstop-Tobbgest - Efectivitat d’una app per ajudar a deixar de fumar (Cristina Rey Reñones USR Reus-Tarragona).
  • Ecografia Pulmonar - Ecografia pulmonar com a eina pronòstica en pacients amb insuficiència cardíaca crònica estable en atenció primària (Eva Leceaga USR Metropolitana Nord).
  • PEU-TDI - Utilització de termografia dèrmica infraroja rutinària en el diagnòstic precoç de Peu Diabètic d’alt risc (neuropàtics, neuroisquèmics i amb trastorns angiosomals subclínics). Miguel Angel Diaz, USR Metropolitana Sud.
  • FANTAS-TIC - Efectivitat d’una eina informàtica per adequar en tractament anticoagulant en fibril·lació auricular no valvular (Rosa Dalmau Llorca, USR Terres del Ebre).
  • Infiltració ecoguiada - Efectivitat, cost-efectivitat i cost-utilitat de la infiltració ecoguiada a l’Atenció Primària per millorar el dolor i la qualitat de vida a persones amb patologia de membre superior (Marta Ortega, USR Lleida).

jornada 4 red

La segona taula que s’ha fet al vestíbul de Tecnocampus, moderada per la investigadora de la Unitat Transversal de Recerca, Constanza Jacques, i el coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca de Lleida, José María Palacín, ha abordat els següents projectes:

  • ARTGRAN - Disseny i avaluació d'una intervenció d'art en museus i centres culturals per a fer front la solitud de les persones grans. Carolina Lapena, USR Barcelona.
  • Salut Menstrual i Iniquitat - Salud mental en el contexto de la inequidad menstrual en Cataluña: un estudio participativo de metodología mixta. Laura Medina, UTR Barcelona.
  • SEACE - Anàlisi dels factors d'èxit a l’autoestima: visió des de l’adolescència i el seu entorn. Ester García, USR Lleida.
  • MAC Arts i Salut - El cos és el meu enemic? Assaig pilot de factibilitat d’una intervenció comunitària d’Arts en Salut dirigida a adolescents. Cristina Cabistañ, USR Metropolitana Nord.
  • IMPaCT - Plataforma IMPACT de Medicina predictiva. Marina Esquerra, UTR Barcelona.

Durant la pausa, en què s’ha ofert un refrigeri als assistents, els grups de recerca de l’Institut han pogut presentar pòsters amb els resultats de diversos estudis.

Ajuts a la recerca

La Jornada IDIAPJGol 2024 ha acabat amb l’acte de lliurament de l’edició 2023 dels Ajuts ICS / IDIAPJGol, presentat per la subdirectora de l’IDIAPJGol, Anna Berenguera, i la coordinadora de la Unitat de Gestió de Projectes, Mariona Pujol.

Aquest acte ha estat amenitzat per l’artista Zazu Osés, cantant, pianista i compositora, que és una de les veus més destacades de l’escena jazzística barcelonina. Just abans del lliurament dels ajuts, la coordinadora de la Unitat d’Estudis del Medicament de l’IDIAPJGol, Rosa Morros, membre del comitè avaluador, ha explicat el procés de valoració de les sol·licituds rebudes, que és “molt rigorós, anonimitzat i que evita conflictes d’interessos.”

En la 24a beca ICS per a la capacitació en investigació i la realització del doctorat a l’Atenció Primària, s’han concedit cinc ajuts, amb una dotació de 9.015 euros cadascun, a Sílvia Burgaya Subirana, Victòria Cendrós Cámara, Aina Fuster Casanovas, Carla Chacón Valera i Aida Corpes Comes.

Durant el lliurament d'ajuts es va projectar el testimoni de Carme Vela, metgessa de família que va rebre el 2018 una beca per fer la tesi doctoral.

En la modalitat de beca doctoral d’Intensificació per a l’alliberament del 25 % de la jornada laboral durant dos anys, s’ha concedit un ajut a Robert Panadés Zafra i Mònica Rodríguez Barniol, i en la modalitat de beca predoctoral SIDIAP, en què es concedeixen dues extraccions de dades gratuïtes per a la realització de tesis doctorals, s’ha atorgat un ajut a Dúnia Bel Verge.

En el bloc d’ajuts d’intensificació a la recerca, aquest any s’ha convocat la 20a edició de l’Ajut ICS a l’impuls d'estratègies de recerca dels grups mitjançant la intensificació d'investigadors i investigadores, que consisteix en l’alliberament de fins al 50 % de la jornada laboral per a la intensificació de la recerca durant dos anys.

De les 13 sol·licituds presentades se n’han concedit 9, a Pilar Montesó Curto, Zojaina Hernández Rojas, Antoni Santigosa Ayala, M. Teresa Peñarrubia María, Elena Hernández Boluda, Francesc Alòs Colomer, Xavier Busquet Duran, Anna Ruiz Comellas i Yolanda Rando Matos,

Per cinquè any consecutiu, s’ha convocat l’Ajut per la creació de places d’alliberament estable d’investigadors i investigadores sènior, que consisteix en l’alliberament d’entre el 50 % i el 100 % de la jornada laboral per a la intensificació de la recerca durant quatre anys prorrogables.

Aquest és l’ajut que suposa un major alliberament de tasques assistencials per la dedicació a la recerca i per tant una major estabilització i consolidació de la carrera investigadora en l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut. S’han concedit dos ajuts, als investigadors Carles Llor Vilà i Pilar Montero Alía.

Vídeo amb el testimoni de José María Verdú, que explica què ha representat rebre l'any 2021 un ajut d'alliberament estable per fer recerca

En la 19a Convocatòria d'una estada a centres de recerca estrangers o estatals, que consisteix en el finançament del transport i de la retribució durant una estada de fins a 12 mesos a un centre de recerca estranger o estatal, s’han concedit dues beques, a Laura Illamola Martín i a Encarna Sánchez Freire, a qui també s’ha concedit un ajut complementari per a la seva estada a Cardiff.

Aquest any, la convocatòria d’Ajut a projectes de recerca en Atenció Primària de Salut ha arribat a la seva 26a edició, consolidant-se com l’ajut competitiu més important per a la promoció de la recerca en Atenció Primària a Catalunya, destinat a finançar el millor projecte de recerca liderat per investigadors novells o de grups de recerca emergents de l’IDIAP Jordi Gol. La guanyadora d’aquest ajut és Alícia Ares Vilar, que durà a terme el projecte “Experiències i necessitats de les persones trans* en l’Atenció Primària”, i rebrà una dotació econòmica de 14.000 euros per dur-lo a terme.

La infermera Teresa Pujol va rebre un ajut a la recerca l'any 2017

Finalment, el Primer ajut a projectes Barbara Starfield, adreçat a grups de recerca acreditats per tal de fomentar la realització de projectes en col·laboració internacional, ha estat per a Josep Franch Nadal i la doctoranda Berta Fernández Camins, que estan duent a terme el projecte ”Caracterització de subgrups en la diabetis tipus 2 (T2DM) al diagnòstic, un pas necessari cap a la medicina de precisió en diabetis. Estudi COPERNICAN”, amb una dotació de deu mil euros. 

L'acte ha finalitzat amb un reconeixement als investigadors jubilats durant el 2023: Enriqueta Pujol,, Carlos Martín, Llorenç Caballeria, Maite Alzamora, Rosa Forés, Gabriel Coll de Tuero i Àngel Vila.