Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Prop de la meitat de les persones grans amb insuficiència cardíaca té risc de malnutrició

Un estudi cohort liderat per investigadors de l’IDIAPJGol destaca la importància de garantir una bona alimentació entre aquests pacients

03 Impact of malnutrition on the quality of life in older patients

 

Un estudi en el que han participat investigadors i investigadores de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) destaca que gairebé la meitat de les persones grans amb un diagnòstic d’insuficiència cardíaca greu té risc de patir malnutrició, un diagnòstic que està confirmat en el 13 % dels casos.

El treball, que s’ha publicat recentment a la Revista Clínica Española, associa la malnutrició amb una pitjor qualitat de vida, menys capacitat d’autocura i una major limitació en les activitats de la vida quotidiana entre aquestes persones. L’estudi també mostra que la mortalitat és significativament més alta entre els pacients amb malnutrició.

Els investigadors han fet el seguiment durant dos anys i mig de 260 persones ancianes amb insuficiència cardíaca avançada residents a Catalunya, que han estat ateses en 22 centres d’atenció primària, quatre hospitals d’aguts i una unitat de rehabilitació geriàtrica.

Els autors de l’estudi adverteixen que l’estat nutricional de les persones grans amb insuficiència cardíaca avançada hauria de ser abordat sistemàticament des de l’atenció primària per tal de millorar la supervivència i la qualitat de vida d’aquests pacients. Els investigadors també recomanen la incorporació de més professionals experts en nutrició als centres d’atenció primària de salut.

Referència de l’article

Verdu-Rotellar JM, Calero E, Duran J, Navas E, Alonso S, Argemí N, Casademunt M, Furió P, Casajuana E, Vinyoles E, Muñoz MA; HADES study. Impact of malnutrition on the quality of life in older patients with advanced heart failure: a cohort study. Rev Clin Esp (Barc). 2024 Feb;224(2):105-113. doi: 10.1016/j.rceng.2024.01.005. Epub 2024 Jan 26. PMID: 38280424.