Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Aconseguim la recertificació ISO 9001

A l’IDIAPJGol hem superat el procés de certificació del nostre Sistema de Gestió de la Qualitat, basat en l’estàndard internacional UNE-EN-ISO 9001. Després d’una exhaustiva auditoria, obtenir la certificació demostra que ho estem fent bé: és un segell de cara enfora i un orgull intern.

iso certificacio 2023 iStock Bussarin Rinchumrus

Fotografia: iStock. Bussarin Rinchumrus

L’IDIAPJGol compta amb la ISO 9001 de Qualitat des de l’any 2011, però la seva recertificació ha comportat revisar i auditar tots els processos clau de l’Institut: assessorament i suport en la gestió de projectes d’investigació, gestió d’assajos clínics, formació, així com tots els processos de suport (Compres, Recursos Humans, TIC, Comunicació, Infraestructures...). Un procés que ha liderat la directora de l’Àrea de Recursos Corporatius, Sandra Illán, com a tècnica de Qualitat, però que ha implicat directament a moltes persones de les diferents unitats i departaments.

“El procés de certificació ha comportat molts canvis i millores en el meu departament”, explica la tècnica de Recursos Humans Laia Álvaro. “Al principi, descriure tot el que fèiem va suposar una feinada, però després ens ha ajudat a simplificar procediments. Que una persona externa al teu departament t’aporti noves visions i et qüestioni metodologies des de la crítica constructiva, t’ajuda a fer les coses ben fetes. A més, amb la ISO s’adopta una visió de treball per anar millorant any rere any.”

Què és la ‘Qualitat’?

Sobre el paper, gestionar la Qualitat comporta protocol·litzar tots els processos de treball d’una organització: descriure’ls, analitzar els seus riscos i oportunitats, establir indicadors i aplicar un sistema per introduir-hi millores any rere any. Però la Qualitat és molt més que això: és una manera d’enfocar la nostra feina. És garantir que tot allò que fem, ho fem de manera eficient i eficaç. És buscar la satisfacció dels nostres ‘clients’, el personal investigador, amb els serveis que els prestem. I, sobretot, és intentar millorar cada dia en la nostra missió: transferir a la societat el valor de la recerca en Atenció Primària i generar millores en la salut i el benestar de les persones.

Per què és tan important?

Tenir implantat un sistema de gestió de la Qualitat és essencial en sectors molt regulats com el sanitari o el farmacèutic. Així, la ISO 9001 ens facilita accedir a recerca d’alt impacte, assajos clínics, projectes internacionals o fons europeus. També és requisit imprescindible per ser centre CERCA, un nivell d’acreditació en el qual estem treballant i que ens permetrà ampliar i internacionalitzar encara més la nostra investigació i innovació en Atenció Primària.

Millora contínua

La gestió de la Qualitat es basa en aplicar la metodologia PDCA per a la millora contínua: Planificar – Fer – Comprovar – Actuar – Ajustar. En aquest sentit, per exemple, cada any duem a terme una enquesta de satisfacció a tots els nostres clients i treballadors per conèixer com utilitzen els nostres serveis, quina és la seva opinió al respecte i com creuen que podríem millorar. Els resultats ens serveixen per plantejar tot un seguit de millores.

El passat 24 d’octubre, es va organitzar un dinar amb el personal auditat per celebrar la re-certificació de la ISO 9001 per a tres anys més.

iso dinar 2023