Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La nostra recerca influeix en les polítiques públiques

L’impacte de l’estudi d’Equitat i Salut Menstrual de l’IDIAPJGol, juntament amb iniciatives des de l’activisme, han sigut rellevants per a l’impuls de les mesures que s’implantaran el proper any per garantir l’equitat menstrual.

copa menstrual

La mesura estrella serà el repartiment de productes menstruals reutilitzables a les farmàcies catalanes de manera gratuïta. Aquesta acció va en la línia de les conclusions de l’estudi d’Equitat i Salut Menstrual, liderat per la investigadora Laura Medina-Perucha, que demanaven garantir l’accés als productes menstruals a col·lectius vulnerables.

Segons la investigadora, “el nostre projecte, juntament amb iniciatives sobretot del moviment feminista, ha contribuït a visibilitzar les inequitats menstruals al nostre context, així com de promoure la salut menstrual”.

D’altra banda, Medina-Perucha comenta que cal seguir treballant per fomentar l’equitat de gènere i menstrual, així com abordar l’estigma i discriminació menstrual i millorar els serveis que s’hi destinen. “Poder accedir a productes menstruals gratuïts és una acció que pot beneficiar a poblacions més vulnerabilitzades i afectades per les inequitats socials. Alhora, cal assegurar el funcionament d’aquestes estratègies d’equitat menstrual, així com avaluar-les”, afegeix.

Actualment, l’equip de recerca continua la línia en equitat i salut menstrual. Els nous projectes se centren en entendre com les inequitats menstruals es relacionen amb la salut emocional de les dones i persones que menstruen. També estan iniciant projectes en perimenopausa i, de manera més teòrica, per conceptualitzar l’inequitat menstrual i que es pugui utilitzar millor aquest concepte en l’àmbit de la recerca.