Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Rosa Morros (UEM) i Gemma Falguera (USR MetroNord), reconegudes a la 14a Jornada de Recerca de l’ICS

Els Premi a la Trajectòria Investigadora a l’Atenció Primària i Premi a la Trajectòria Investigadora Infermera de l’ICS han estat enguany per a dues professionals de l’IDIAPJGol.

premis recerca ics

En el cas de la Rosa Morros, responsable de la Unitat d’Estudis del Medicament, el reconeixement a la seva trajectòria en la recerca a l’Atenció Primària és doblement rellevant ja que és el primer cop que aquest guardó recau en una dona i, a més, en una professional que no és metgessa de família.

El premi distingeix la trajectòria excel·lent en recerca en l’àmbit d’atenció primària destacant la seva contribució a posicionar l’atenció primària en les estructures d’avaluació de medicaments i el seu suport a la realització d’assaigs clínics amb medicaments.

Morros també ha participat en 76 articles científics sobre l’ús i l’eficàcia dels medicaments, efectes adversos, complicacions i epidemiologia. També destaca per la creació i coordinació de la Unitat d’Investigació Clínica de l’IDIAPJGol dins de la plataforma Spanish Clinical Research Newtwork (SCREN). La seva vocació docent queda clara en la trajectòria com a professora associada a la universitat, la direcció de cinc tesis doctorals i diversos treballs de màster.  També ha participat en l’elaboració de guies de pràctica clínica de l’ICS i en les pautes d’harmonització terapèutica del CatSalut. Per últim, l’ICS reconeix el seu lideratge en la creació del Comitè Ètic d’Investigació Clínica a l’IDIAP.

D’altra banda, Gemma Falguera, responsable de l'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l'Atenció Primària Metropolitana Nord i investigadora principal del grup GRASSIR, ha rebut el guardó per la seva contribució al coneixement en el camp de la salut sexual i reproductiva des d’una perspectiva infermera.

Falguera també ha publicat nombrosos articles rellevants en el seu camp i ha sigut la investigadora principal de dos projectes d’atenció primària del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) del Departament de Salut, un dels quals està en execució actualment. Té una notable experiència docent, amb dues  tesis doctorals dirigides i dues més en marxa. Pel que fa a l’activitat en transferència a la pràctica clínica, destaca per la creació, juntament amb dues professionals més, d’un programa de selecció i citació per al cribratge de càncer de cèrvix a l’Estació clínica d’atenció primària (ECAP) de l’ICS i per la coordinació de la web Sexe Joves, que deriva de la seva tesi doctoral.

Per últim, durant la 14a Jornada de Recerca de l’ICS, també es va reconèixer el treball de l’investigador de l’IDIAPJGol Roger Mallol. En concret, el guardó va ser per al Millor pòster.

Tota la informació sobre la jornada i la resta de guardonats aquí: https://ics.gencat.cat/ca/detall/noticia/ICS-14-jornada-recerca-ia