Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Com és la salut cardiovascular de les persones LGTBIQA+?

L’IDIAPJGol crearà la primera e-cohort LGTBIQA+ d’Europa per estudiar la salut cardiovascular.

Asset 2

 

Trobar la resposta a aquesta pregunta és el repte que s’ha plantejat un grup d’investigació de l’IDIAPJGol. La pregunta sorgeix d’estudis fets a Nord-Amèrica que suggereixen que les persones LGTBIQA+ presenten més hipertensió, diabetis o dislipemia que les persones heterosexuals o cisgènere. Segons aquests estudis, la població LGTBIQA+ es visita menys a la consulta mèdica per por a l’estigmatització o a la discriminació i això empitjora la seva salut cardiovascular. Per exemple, s’ha vist que l’ús de les estatines -medicació per baixar el colesterol- és gairebé la meitat en la població LGTBIQA+.

A casa nostra no existeixen dades sobre la salut cardiovascular en les persones LGTBIQA+, ja que la recerca en aquest col·lectiu és encara molt escassa i restringida a les malalties de transmissió sexual. És per això que des de l’IDIAPJGol engeguem el projecte IRIS, que pretén aclarir com és la salut cardiovascular de les persones LGTBIQA+ que viuen a Catalunya. 

El projecte IRIS ha estat finançat per l’Insituto de Salud Carlos III del Ministerio de Ciencia e Innovación, sota el títol: “Estilos de vida, factores de riesgo y enfermedad cardiovascular en minorías sexuales y de género: estudio poblacional con registros electrónicos de atención primaria (Proyecto IRIS)”. El projecte està liderat per la Dra. María García-Gil i la Dra. Anna Ponjoan, ambdues del grup d’Investigació en Salut Vascular de Girona de l’IDIAPJGol. L’objectiu és comparar la prevalença i la incidència dels estils de vida, factors de risc i malalties cardiovasculars entre la població general i la població LGTBIQA+; també es compararà l’ús de la medicació i la utilització dels recursos sanitaris entre les dues poblacions. Per fer-ho possible, el projecte aplicarà un mètode que encara no s’havia utilitzat mai a Europa per a estudiar la salut LGTBIQA+: les grans bases de dades clíniques. 

A Catalunya tenim una de les grans bases de dades clíniques més potents d’Europa: el SIDIAP. Aquesta recopila milions de registres generats en el dia a dia a les consultes d’atenció primària, i les gestiona per tal que siguin utilitzades en la recerca científica de forma anònima i segura. El SIDIAP ja fa 12 anys que existeix, és reconeguda internacionalment i amb la plataforma ja hem dut a terme molts estudis i publicacions. Però fins ara mai s’havia utilitzat per a estudiar el col·lectiu de persones LGTBIQA+, per la qual cosa el projecte IRIS és tot un repte” explica la Dra María Gil-García, que coneix bé aquesta base de dades ja que en va ser la coordinadora general. I afegeix: “Necessitem que unes 800 persones LGTBIQA+ ens facilitin l’accés a les seves dades clíniques de forma anonimitzada a través de SIDIAP. La confidencialitat de les dades està garantida ja que el SIDIAP depèn del Departament de Salut i el projecte té el certificat del Comitè d’Ètica. Per tant, animem a totes les persones LGTBIQA+ a participar en l’estudi, sense vosaltres no podrem acabar amb la invisibilitat del col·lectiu en l’àmbit mèdic”

Un pilar fonamental del projecte IRIS és la mirada LGTBIQA+, que es posa de manifest amb la implicació de persones del col·lectiu en diverses fases del projecte. El disseny de l’estudi es va dur a terme amb la participació de persones que s’identifiquen amb el col·lectiu, algunes de les quals vinculades a l’associació PRISMA, que treballa per promoure la mirada LGTBIQA+ en l’àmbit de la ciència. 

La participació a l’estudi serà online, només caldrà fer alguns clics al mòbil. D’una banda, amb un sol clic les persones participants podran donar el vist-i-plau per cedir les seves dades clíniques anonimitzades al projecte IRIS. De l’altra, també des del mòbil, podran enviar un enllaç a tres persones del seu cercle d’amistats per tal de convidar-les a participar a l’estudi. D’aquesta manera s’espera aconseguir la participació d’unes 800 persones LGTBIQA+, que constituiran la primera e-cohort europea per estudiar la salut cardiovascular.

La interpretació dels resultats es realitzarà amb la presència de l’equip investigador i d’un grup de persones LGTBIQA+ que construiran conjuntament el missatge clínic en base a les dades obtingudes en el projecte. La difusió d’aquests resultats també comptarà amb la implicació d’associacions del col·lectiu, per tal que les persones LGTBIQA+ coneguin l’estat de salut cardiovascular d’aquesta població. Pensem que aquest coneixement és determinant tant per a l’empoderament d’aquestes persones com per a visibilitzar aquest col·lectiu en l’esfera de la medicina. 

El projecte IRIS és una oportunitat única per a generar la primera e-cohort de persones LGTBIQA+ a Espanya i a Europa. Això suposa un nou escenari en la recerca sobre salut LGTBIQA+, ja que aquesta plataforma contribuirà substancialment a acabar amb la invisibilitat d’aquest col·lectiu en l’àmbit científic” explica la Dra. Anna Ponjoan.

 

Si t’han convidat a participar en el projecte IRIS, no ho dubtis, ajuda’ns a millorar la pràctica clínica i la salut de les persones LGTBIQA+. Si tens qualsevol dubte, contacta’ns:

Anna Ponjoan Thans | Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. | telèfon: 972 48 79 68