Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La transformació de la Base de Dades SIDIAP a un model comú de l’OMOP ajuda a la recerca sobre la COVID-19

L’article “Transforming the Information System for Research in Primary Care (SIDIAP) in Catalonia to the OMOP Common Data Model and Its Use for COVID-19 Research” ha estat publicat a la revista Clinical Epidemiology i descriu l’estandardització de la base de dades d'atenció primària SIDIAP al model comú de dades Observational Medical Outcomes Partnership (OMOP).

data

 L’article descriu el procés d'estandardització que s’ha dut a terme per transformar la base de dades SIDIAP al model comú de dades OMOP, així com el control de qualitat realitzat per garantir la idoneïtat de la base de dades per a la recerca. A més, l’article ofereix una il·lustració pràctica de de l’ús de la base de dades SIDIAP-OMOP en la recerca relacionada amb la COVID-19, oferint una descripció del nombre i les característiques de més de 600.000 persones afectades per la infecció a Catalunya fins a juny de 2022. Aquesta descripció inclou els casos atesos a l'atenció primària, així com els casos que van requerir hospitalització o ingrés en unitats de cures intensives (UCI), i les defuncions associades a la COVID-19. A més, l’article descriu les característiques de més de 4,5 milions de persones vacunades contra la COVID-19.

A dia d’avui, la implementació d’OMOP ha proporcionat als nostres investigadors i investigadores l'oportunitat de participar en més de 15 publicacions d’estudis internacionals sobre la COVID-19, atès que facilita la col·laboració amb entitats amb accés a altres bases de dades que ja han transformat les seves dades a aquest model estàndard. La implementació d’aquest model comú de dades ens permet liderar i participar en estudis en els que s’analitzen diferents bases de dades de manera federada, compartint exclusivament els codis analítics, sense necessitat de compartir dades a nivell individual. Aquest enfocament representa una millora significativa en la transparència i la capacitat de reproduir els resultats de la investigació. A més, permet l’ús d’eines analítiques estandaritzades, que faciliten els anàlisis i que es poden utilitzar en qualsevol base de dades que hagi implementat aquest estàndard. Malgrat aquest estudi exemplifica l’ús de la base de dades per a la recerca sobre la COVID-19, la base de dades SIDIAP-OMOP es pot fer servir per respondre preguntes d’investigació en altres àmbits.

La transformació de SIDIAP a OMOP ha estat implementada per part de l’equip del SIDIAP en col·laboració amb el grup de recerca Real World Epidemiology de l’IDIAP Jordi Gol, liderat per la investigadora Talita Duarte Salles, i ha comptat amb el suport i el finançament de l’European Health Data and Evidence Network (EHDEN) i de la Generalitat de Catalunya.