Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Presentem l'OHDSI Spanish Node en el Congrés Estatal d’Innovació mitjançant l’ús de Dades Sanitàries

En el congrés INNODATA 2023, celebrat a Sevilla, l’Hospital del Mar i l’IDIAPJGol hem presentat a la comunitat científica el node estatal de la xarxa internacional de recerca amb dades de salut OHDSI.

INNODATA OHDSI Spanish Node

Ambdues institucions coordinem l'Spanish Node d'aquesta iniciativa, que agrupa 25 institucions i empreses tecnològiques de l’estat amb una vocació compartida: impulsar estudis Big Data realitzats amb dades del món real (Real World Data) procedents d’històries clíniques electròniques, per tal de generar evidència científica.

El Dr. Miguel Ángel Mayer, de la direcció de Control de Gestió de l’Hospital del Mar, i la Dra. Talita Duarte Salles, del Real World Epidemiology Research Group (RWEpi) de l’IDIAPJGol, són els coordinadors d’aquest node. La iniciativa es basa en l'ús de dades estandarditzades amb l’OMOP Common Data Model de l’ODHSI. Aquest estàndard permet compartir les dades en un format comú, facilitant la investigació interdisciplinària, l'accés a milions de dades clíniques, l’anàlisi a gran escala i l’aplicació de metodologies bioinformàtiques avançades.

“Això permet treballar en un nou escenari global que fins ara no era possible: desenvolupar la recerca mèdica en xarxa amb milions de dades d’institucions molt diferents i de forma federada”, apunta el Dr. Mayer. L’objectiu principal del node és facilitar la col·laboració entre els seus membres i l’administració sanitària per contribuir al coneixement científic, tant en l'àmbit estatal com europeu, en benefici de la societat, els pacients i la ciutadania en general.