Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Premi a Verònica Torras, metgessa resident de la USR Tarragona-Reus, premiada a les Jornades de Recerca de la CAMFiC

Verònica Torras, metgessa resident de medicina familiar i comunitària que està cursant la tesi des de la USR Tarragona-Reus, va ser premiada el passat 4 de maig durant les Jornades de Recerca de Residents en Medicina Familiar i Comunitària de la CAMFiC. Va guanyar el primer premi de la convocatòria amb l’estudi “Efecte indirecte de la introducció de la pn13 en el calendari vacunal infantil, sobre la incidència de pneumònia per qualsevol causa en adults = 50 anys a Catalunya”.

fotopremi

L’estudi, que forma part de la seva tesi, tenia com a objectiu avaluar la incidència de la pneumònia en persones majors de 50 anys, la qual representa ¾ parts de la població afectada per aquesta malaltia. El període d’avaluació va ser del 2015 al 2017, ja que va ser en el 2016 que la vacuna de la pn13 (contra el pneumococ) va ser inclosa en el calendari vacunal infantil. Tenint en compte que els infants podien ser un dels portadors del bacteri i, per tant, podrien fàcilment contagiar als més grans, al rebre la vacuna s’esperava una disminució dels casos de pneumònia en les persones més grans de cinquanta anys.

L’estudi doncs feia la comparativa entre els dos períodes, en un la vacuna no havia estat administrada a tots els infants i en l’altre sí. Els resultats van referendar en part la hipòtesi de la Verònica Torras. Es va trobar que la incidència de pneumònia per qualsevol causa en el global de la població estudiada era molt semblant en ambdós períodes, sense diferències estadísticament significatives. Tot i que si s’analitzava per subgrups si que es descobria que en les persones majors de 65 anys hi havia una incidència menor durant el període en que els infants ja estaven vacunats. També hi havia una disminució estadística significativa en persones amb malaltia respiratòria crònica i en persones fumadores.

Durant les Jornades de Recerca de la CAMFiC, van haver-hi diverses intervencions, entre les quals va estar la de la Mercè Marzo, que va parlar sobre els Tics pràctics per interpretar evidència científica, i la del Dr. Josep Basora, qui va explicar als assistents com fer una bona presentació pública d’un projecte de recerca.