Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Un estudi de COVID-19 sobre població pediàtrica reafirma el baix risc de les vacunes

Un nou estudi sobre les vacunes de la COVID-19 analitza els sistemes de vigilància i els assajos clínics fonamentals entre la població pediàtrica. Les conclusions de l’estudi validen aquestes vacunes per la població pediàtrica i demostren que les reaccions adverses a l’administració de la vacuna són, en la gran majoria, comunes.

fotovaccines

 L’estudi “Seguretat de les vacunes COVID-19 entre la població pediàtrica: anàlisi dels sistemes de vigilància europeus y assajos clínics fonamentals” compta amb la participació de l’investigador de l’Àrea Científica de l’IDIAPJGol, Felipe Villalobos, més uns altres quinze autors d’arreu d’Europa i la col·laboració del grup ilmiovaccinoCOVID19. El projecte s’ha realitzat a través d’una cohort prospectiva de vacunats amb edats compreses entre els 5 i els 17 anys. Aquesta investigació a gran escala es va realitzar a través dels sistemes de vigilància COVID19- Vaccine Monitor (CVM) i l’Eudravigilance i s’ha mesurat la freqüència del esdeveniments adversos greus (RAM) i els esdeveniments adversos més comuns després de la primera i segona dosi de la vacuna contra el Coronavirus. En la població pediàtrica es va administrar l’ús de Comirnaty, Spikevax i Nuvaxovid.

La cohort realitzada a través de CVM va inscriure 658 vacunats amb la primera dosi (nens de 5 a 11 anys; n = 250 i adolescents de 12 a 17 anys; n = 408). Les RAM sol·licitades locals/sistèmiques van ser comunes, mentre que les RAM greus van ser poc freqüents. Entre els que van rebre la primera i la segona dosi de Comirnaty, el 28,8% i el 17,1% dels nens i el 54,2% i el 52,2% dels adolescents van experimentar com a mínim una RAM, respectivament; el dolor al lloc de la injecció (29,2 % i 20,7 %), la fatiga (16,1 % i 12,8 %) i la cefalea (22,1 % i 19,3 %) van ser les RAM locals i sistèmiques més freqüents. Els resultats van ser consistents però lleugerament inferiors als dels assaigs clínics fonamentals.

Així doncs, els resultats de l’estudi reforcen el perfil de risc baix d’aquestes vacunes per a la població pediàtrica. Tenen una alta freqüència d’esdeveniments adversos locals, molt comuns en la població, però gairebé cap de greu. Els qui han patit aquestes reaccions comunes com dolor a la zona de la injecció, cansament o mal de cap ho han sentit més en la primera injecció que en la segona.

En el futur, ens podem beneficiar d'aquests sistemes de recopilació de dades estructurades, organitzades i validades més enllà de l'emergència de la pandèmia de COVID-19, ja que es poden adaptar fàcilment a altres necessitats específiques.

Referencia a l'article:

Safety of COVID-19 Vaccines Among the Paediatric Population: Analysis of the European Surveillance Systems and Pivotal Clinical Trials: Fariba Ahmadizar, Nicoletta Luxi, Monika Raethke, Sandor Schmikli, Fabio Riefolo, Putri Widi Saraswati, Camelia Bucsa, Alhadi Osman, Megan Liddiard, Francisco Batel Maques, Giuliana Petrelli, Simona Sonderlichová, Nicolas H. Thurin, Felipe Villalobos, Gianluca Trifirò, Miriam Sturkenboom & ilmiovaccinoCOVID19 collaborating group.