Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La Comissió de recerca qualitativa, un espai d’aprenentatge i intercanvi en recerca als serveis de salut, ben valorat i obert a la participació

Tres anys després d’haver ampliat la Comissió de recerca qualitativa amb l’acord de col·laboració entre el Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), les avaluacions successives la mostren com un espai d’aprenentatge consolidat en la recerca aplicada als serveis de salut, molt ben valorat pels seus participants. L’ampliació no només ha permès mantenir la qualitat i interès d’aquest espai, sinó que ha contribuït a augmentar-ne els nivells de participació i a l’ampliació de les temàtiques tractades. De cara al 2023, es plantegen nous per a aquesta comissió, oberta a noves incorporacions.

fondo productos mesa madera

 

 

Al llarg del 2022, la Comissió de recerca qualitativa ha comptat amb una participació de 30 persones de mitjana per sessió, entre professionals de la salut i de la investigació d’arreu de Catalunya interessats en el desenvolupament de recerca en l’àmbit de la salut i els serveis sanitaris utilitzant mètodes qualitatius. Per tal de fomentar el desenvolupament del coneixement i habilitats dels professionals interessats, a la comissió s’han analitzat protocols d'estudis encara en elaboració, i s’han compartit i debatut marcs teòrics i dubtes metodològics. Les sessions han girat entorn temes molt diversos, entre els que destaca la presentació dels reptes en la realització d’estudis qualitatius en l’àmbit de l’accés als serveis de salut i l’atenció no presencial, la perspectiva entorn la salut de col·lectius vulnerabilitzats i la implementació de programes preventius als serveis. En aquesta edició, destaca particularment la participació de les investigadores principals del projecte EquityCancer-LA a l’Amèrica Llatina, que presentaren els reptes en el treball de camp i l’anàlisi preliminar en l’estudi de les barreres i facilitadors en l’accés al diagnòstic precoç del càncer a Xile, Colòmbia i Equador.

Els membres de la Comissió de recerca qualitativa fan una bona valoració de l’edició del 2022
El darrer 21 de febrer, durant la primera sessió de la Comissió de recerca qualitativa del 2023, la coordinadora de la Comissió al CSC, Aida Oliver, va presentar els resultats de l’enquesta d’avaluació de la Comissió de l’any 2022. L'enquesta, realitzada mitjançant l'auto-administració d'un qüestionari en línia, recollia la valoració de les 5 sessions realitzades i recomanacions per a  les futures edicions d’aquest espai. Els resultats en mostren una valoració molt positiva, on els participants destaquen la capacitat de la Comissió per crear un espai de debat i d'intercanvi d'experiències; els continguts, particularment pel que fa a la seva diversitat i l’interès dels projectes presentats; i els ponents, especialment per la seva motivació i expertesa. Entre els suggeriments de millora, destaca la necessitat de recuperar la presencialitat alhora que es manté el format virtual de les sessions. Els participants també proposaren el tractament de temes i projectes concrets, així com de perspectives i tècniques de recollida de dades, que es tindran en compte per a l’organització de les sessions d’enguany.

Com en anteriors edicions de l’enquesta, la bona valoració d’alguns aspectes de la Comissió, i molts dels suggeriments, coincideixen amb els objectius i estratègies d’aquest espai. Així per exemple, des de l’aixecament de les mesures per fer front a la pandèmia, s’han consolidat les sessions híbrides, que permeten l’assistència presencial alhora que mantenen l’opció de participar-hi en línia, promovent una millor conciliació i participació de persones d’arreu del territori.

La Comissió de recerca qualitativa al 2023

Durant aquest 2023, la Comissió seguirà treballant per contribuir al desenvolupament del coneixement i habilitats en recerca qualitativa dels professionals de la salut interessats, sumant l’experiència d’ambdues entitats coordinadores i promovent sinergies. A més, s’intentarà incrementar la presentació d’estudis en l’àmbit de l’atenció primària, que puguin ser d’interès pels seus professionals. La Comissió es tornarà a reunir el proper 11 d’abril en una sessió organitzada per l’IDIAPJGol, centrat en un estudi sobre les implicacions de viure amb endometriosi, al que des de la coordinació us animem a participar.