Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat desenvolupen una eina que prediu el risc d'hospitalització o mort de pacients que pateixen una descompensació cardíaca

Aquesta calculadora de risc és d'aplicació pràctica a la tasca clínica de l'atenció primària i el resultat ajuda al professional sanitari a prendre decisions en el mateix moment. El seu desenvolupament ha requerit un treball de recerca durant els últims vuit anys i la participació de pacients i professionals de 10 països europeus.

hefestos

Els metges de família i comunitària de l'Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) de l'ICS i membres del grup de Recerca Cardiovascular en Atenció Primària (GRECAP) de l'IDIAPJGol, José María Verdú i Miguel Ángel Muñoz, han liderat la creació d’una eina que permet predir el risc d'hospitalització o mort a curt termini en una persona amb insuficiència cardíaca que pateix una descompensació. En el projecte han col·laborat professionals de medicina de família, infermeria i personal administratiu de l’APBCN.  Aquesta calculadora de risc és d'aplicació pràctica a la tasca clínica de l'atenció primària, perquè les dades que requereix poden obtenir-se fàcilment a la consulta o a la visita al domicili, i el resultat ajuda al professional sanitari a prendre decisions en el mateix moment. Actualment, es realitzen gestions per implementar l’eina i per facilitar-ne l'accés segur als professionals d'atenció primària.

La fallida cardíaca és la causa més important d'hospitalització en persones grans i té una elevada mortalitat durant l’any següent a una descompensació. A més, la major part d'aquestes persones són ateses a l'atenció primària pels professionals de medicina o infermeria.

L’eina s’anomena HEFESTOS, que agafa les sigles en anglès d’estratificació i resultats de la insuficiència cardíaca: Heart Failure Stratification and Outcomes. El seu desenvolupament ha requerit un treball de recerca durant els últims vuit anys amb l'objectiu de crear i validar el model predictiu d'hospitalització o mortalitat fent servir variables clíniques i sociodemogràfiques fàcils de registrar o mesurar a l'atenció primària com són el gènere, les hospitalitzacions durant l'últim any, la freqüència cardíaca, la saturació d'oxigen o la dificultat respiratòria, entre d’altres.

Una vegada introduïdes les dades, la calculadora ofereix la probabilitat d'hospitalització o mort trenta dies després de la descompensació. Els resultats s'agrupen en tres nivells: risc baix (percentatge inferior al 5%), risc mitjà (entre un 5 i un 20%) i risc alt (més del 20%).

Els pronòstics de la calculadora de risc estan avalats per un estudi col·laboratiu amb pacients atesos a l'atenció primària, diagnosticats d'insuficiència cardíaca, que rebien un seguiment de 30 dies després de patir un episodi de descompensació de la seva malaltia.

En aquest estudi han participat més de 500 pacients de catorze equips de l'APBCN, així com 250 pacients d'altres nou països integrats a l’European General Practice Research Network (EGPRN): Alemanya, Bulgària, Croàcia, Eslovènia, França, Hongria, Irlanda, Itàlia i Suècia.

L'estudi ha sigut presentat amb gran acceptació per part de la comunitat científica en diversos congressos de medicina i recentment ha sigut publicat a 'ESC Heart Failure', la revista d'accés obert de l'Associació d'Insuficiència Cardíaca de la Societat Europea de Cardiologia.