Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Entrevistem la Laura Medina-Perucha en ocasió del Dia de la Nena i la Dona a la Ciència

L’11 de febrer se celebra el Dia de la Nena i la Dona a la Ciència. Per commemorar-ho, des de l’IDIAPJGol hem parlat amb una de les nostres investigadores, Laura Medina-Perucha, que està liderant una nova línia de recerca amb perspectiva de gènere. A més, recentment ha obtingut una beca Sara Borrell.

Laura Medina

1. Recentment has obtingut una beca Sara Borrell, què suposa aquest reconeixement per a la teva carrera?

En el meu cas ha suposat un reconeixement a la meva trajectòria, així com una aposta pel meu futur professional. Crec que això és molt important per a les persones que ens dediquem a la recerca, i en especial per a les dones, ja que permet una major estabilitat laboral i un impuls perquè la recerca que portem a terme tingui un impacte a nivell social. Per mi, és un senyal de que s’aposta per la meva recerca i el que és més important, per una recerca amb perspectiva de gènere i que vetlla per l’equitat social.

2. Quins són els propers reptes professionals que t’agradaria assolir?

El repte més important per mi és poder continuar fent recerca sobre Equitat i Salut Menstrual, una línia de recerca que, conjuntament amb les meves companyes, hem iniciat al nostre context. Però, sobretot, que aquesta recerca tingui un impacte en la societat i especialment en les dones i les persones que menstruen. Per mi, la recerca ha de poder ésser transformadora i anar de la mà dels reptes socials que afrontem com a societat. Crec que un d’aquests reptes ha de ser lluitar pels drets i per construir societats equitatives i justes que vetllin pel benestar. Ens trobem amb grans reptes, però, com desbancar l’androcentrisme encara prevalent a la recerca. Per això, apostar per la recerca amb perspectiva de gènere i feminista és un primer (gran) pas.

3. Quan i com vas començar la teva carrera com a investigadora?

Va començar de manera imprevista. En el meu cas vaig tenir el privilegi de poder continuar els meus estudis al Regne Unit, on vaig saber sobre una oportunitat per realitzar un doctorat sobre la salut sexual de dones i inequitats socials. Va ser per la temàtica que vaig decidir provar i entrar al procés de selecció, tenint la sort d'ésser seleccionada per fer aquest doctorat. Així vaig començar la meva carrera investigadora ara fa una mica més de 6 anys. Durant aquest temps m’han acompanyat diferents dones investigadores que m’han ajudat enormement, impulsant la meva carrera professional i convertint-se en les meves mentores. Crec que aquest és un punt important, per a les dones que ens iniciem en la recerca.

4. Què diries a les nenes i les joves perquè no dubtin a dedicar-se a la Ciència?

Els hi diria que no dubtin en intentar-ho, que pensin que la ciència està (o ha d’estar) al servei de les persones i que, per tant, ha d’estar a l’abast de tothom. I que, tot i que moltes vegades no és una carrera professional fàcil, hi ha dones que estem treballant per facilitar el camí de les que iniciaran la seva carrera investigadora en un futur. La recerca necessita de les vostres veus i de recerca en clau de gènere liderada per dones.