Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Al 75% dels afectats per covid persistent els hi costa passar temps amb els amics i al 70%, atendre responsabilitats familiars

Investigadores de l’IDIAPJGol publiquen una editorial a l’European Journal of Internal Medicine sobre les conseqüències de la covid persistent. 1 de cada 5 persones presenta símptomes de Covid-19 cinc setmanes després de la infecció. A les 12 setmanes, 1 de cada 10 pacients.

mascareta

Investigadores de l’IDIAPJGol han publicat una editorial a la revista científica European Journal of Internal Medicine, amb un factor d’impacte de 4.487. En el text, se centren en els efectes a llarg termini de la covid persistent, posant el focus en la salut mental.

Efectes en la salut mental dels malalts de covid persistent

La veu dels pacients que tenien una bona salut i qualitat de vida abans de la covid persistent transmet la desesperació per l’empitjorament dels símptomes. La llista de símptomes nous i persistents descrits pels pacients és extensa, incloent tos, dificultat respiratòria, opressió toràcica, disfunció cognitiva i fatiga extrema.

Alguns descriuen la naturalesa cíclica de la malaltia, on alguns símptomes milloren mentre que altres empitjoren. Molts es poden considerar símptomes neurològics, per exemple: "el cervell està emboirat"; "No recordo el nom"; “No puc concentrar-me”... Altres símptomes neurològics no específics, que sovint es produeixen amb la fatiga i la falta d’alè, inclouen mals de cap, marejos i embotiment cognitiu.

Els símptomes psicològics i psiquiàtrics experimentats per pacients amb covid persistent com depressió, ansietat, símptomes postraumàtics i deteriorament cognitiu es podrien atribuir a factors psicològics i lesions neurobiològiques. Els símptomes com els marejos, mal de cap i les convulsions poden persistir durant molt de temps després de la malaltia aguda del COVID-19.

Segons les investigadores, conviure amb l’estrès del covid persistent també ha afectat la salut mental de molts pacients, que han experimentat amb més freqüència insomni i ansietat. A Espanya, els símptomes més freqüents han afectat la capacitat de dur a terme activitats de la vida diària: al 75% li costa passar temps amb els amics; al 72%, treballar fora de casa i el 70% declara tenir dificultats per atendre responsabilitats familiars.

En la covid persistent, la malaltia mental està fortament associada al model de determinants socials, que subratlla l’impacte negatiu de la pobresa, la discriminació i l’exclusió social. Només una minoria de pacients tenen l'oportunitat de ser derivats a serveis de salut mental. Per tant, “és crucial enfortir els serveis de salut mental, els recursos comunitaris i els grups de suport informals”, afegeixen les autores.

La recerca en covid persistent

Diferents estudis apunten que una de cada cinc persones que contrau la Covid-19 presenta símptomes cinc setmanes després de la infecció. I 12 setmanes després, fins a una de cada deu persones segueix patint simptomatologia associada a la malaltia. Per això, la recerca en covid persistent sobre factors de risc, fisiopatologia, conseqüències i seqüeles està augmentant, però encara són necessaris estudis amplis amb una alta participació i que analitzin les afectacions sobre les persones en el llarg termini.

>> Consulta l’editorial:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0953620521002958