Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Gairebé el 80% dels pacients amb diabetis tipus 2 ha de comptar amb un tractament personalitzat

Així ho indica un estudi publicat en Primary Care Diabetis dirigit per Manel Mata, investigador de l'IDIAP Jordi Gol i el CIBERDEM i per Dídac Maurici, líder del grup de recerca d'Endocrinologia, Diabetis i Nutrició en l'Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau.

mauricio mataw

 

La majoria dels pacients amb diabetis mellitus tipus 2 (gairebé el 80%) compleixen una de les cinc condicions clíniques que han de tenir-se en compte per a individualitzar el seu tractament: una edat superior a 75 anys, obesitat, malaltia renal crònica o cardiovascular i insuficiència cardíaca.

Els investigadors han descrit les característiques i el tractament antidiabètic en una base de dades de 373.185 pacients amb diabetis tipus 2, i d'ells s'han determinat les cinc condicions clíniques més rellevants en proposar un tractament. L'equip va observar que el 37% tenia més de 75 anys, el 45% obesitat, el 33% malaltia renal crònica, el 23,2% malaltia cardiovascular i el 6,9% insuficiència cardíaca, segons les condicions clíniques prioritzades en l'algorisme terapèutic espanyol de la Xarxa GDPS (Red de Grupos de Estudio de Diabetes en Atención Primaria).

 

La insulina es va prescriure amb una major freqüència en pacients amb malaltia renal crònica, cardiovascular i insuficiència cardíaca, mentre que els agonistes del receptor del GLP-1 o els inhibidors del cotransportador sodi-glucosa tipus 2 (iSGLT2) es prescriuen molt menys dels que suggereixen les guies de pràctica clínica. Entre els pacients amb insuficiència renal greu, encara s'usen fàrmacs contraindicats com la metformina (16%) i les sulfoniluries (6,1%). Segons les categories de risc renal KDIGO, va anar de moderat a molt alt en el 40% dels pacients.

Segons explica l'investigador del Manel Mata, “és important destacar que la majoria de les persones amb diabetis tipus 2 compleix amb una de les cinc condicions clíniques que han de considerar-se per a la individualització del tractament, i és important destacar que es va trobar amb gran nombre de pacients amb insuficiència renal greu que usaven medicaments contraindicats”.

Més informació