Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Comprendre la primera onada de COVID-19 i les implicacions per abordar la pandèmia en curs: evidencia de 5,5 milions de persones de Catalunya

 

Els resultats de salut durant la primera onada de COVID-19 a Catalunya, Espanya, s’han descrit al detall en un estudi publicat per Nature Communications. Aquestes troballes proporcionen coneixements sobre els primers mesos de pandèmia i ajudaran a informar la resposta en curs, així com les estratègies de vacunació.

pexels pixabay 33786

 

Utilitzant les dades de més de 5,5 milions de persones, que representen al voltant del 80% de la població de Catalunya, l’estudi va identificar 102.002 pacients que tenien un diagnòstic ambulatori de COVID-19, 16.901 que van ser hospitalitzats amb COVID-19 i 5.273 que van morir després de ser diagnosticats o hospitalitzats amb COVID-19 entre l’1 de març i el 6 de maig de 2020.

Al examinar les característiques de les persones amb COVID-19, l’edat avançada va ser el factor més fortament associat amb pitjors resultats (hospitalitzacions i morts). De les morts per COVID-19 observades, més del 80% es van produir entre persones de 70 anys o més. Si bé les morts per COVID-19 es van concentrar entre les persones de major edat, les hospitalitzacions van ser menys. De fet, prop del 40% dels hospitalitzats després del diagnòstic ambulatori de COVID-19 tenien entre 19 i 59 anys. També es va observar que els homes tenien un major risc de pitjors resultats, representant el 60% de les morts. Les comorbiditats també es van associar amb pitjors resultats, tot i que després d’ajustar per edat i sexe, el seu impacte va ser generalment més pronunciat entre els pacients més joves.

“Aquest estudi ens ha permès comprendre millor les trajectòries dels pacients amb COVID-19 durant la primera onada de la pandèmia utilitzant dades vinculades d’atenció primària, hospitals, proves de COVID-19 i mort de Catalunya”, diu Edward Burn, investigador postdoctoral a Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), Barcelona, ​​Espanya, y el Centro de Estadística en Medicina (CSM), Universidad de Oxford, Reino Unido.

“Comprendre els riscos diferencial d’hospitalització i mortalitat per a diferents estrats de la població és fundamental per planificar estratègies de blindatge i vacunació. Essencialment, són aquells més vulnerables a l’admissió i la mort als qui hem de protegir primer per mantenir sota control l’impacte d’aquesta pandèmia”, diu el professor Dani Prieto-Alhambra, de La universitat d’Oxford”.

“Aquest treball mostra com els registres d’atenció primària poden proporcionar una base important per la investigació de COVID-19, especialment quan es disposa de la vinculació a les dades de proves, hospitalització i mortalitat, tal com es troba a la base de dades SIDIAP a Catalunya. L’accés a informació més actualitzada junt a la col·laboració amb altres bases de dades de tot el món ens ajudarà a donar resposta a altres preguntes clau necessàries en la lluita contra aquesta pandèmia”, afirma Talita Duarte-Salles, investigadora principal del projecte a l’IDIAPJGol.

Més informació

Aquest projecte ha sigut finançat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb una beca per a projectes d’investigació sobre la malaltia SARS-CoV-2 i COVID-19 organitzades per la Direcció General de Recerca i innovació en Salut. Aquest projecte ha rebut el recolzament del projecte European Health Data and Evidence Network (EHDEN). EHDEN va rebre finançament de l’Empresa comú de la iniciativa de Medicaments Innovadors 2 (JU) en virtut de l’acord de subvenció nº 806968. La JU rep suport del programa d’investigació i innovació Horizon 2020 de la Unió europea i de la EFPIA.