Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

 Fer un doctorat a l’IDIAPJGol, l’experiència de Jeroen de Bont

Jeron de Bont divulgació 2

 El Jeroen de Bont és un estudiant de doctorat que actualment està concloent la seva tesi en un projecte de recerca conjunt entre l’IDIAPJGol i l’ISGlobal. La seva recerca versa sobre salut pública i utiliza estudis epidemiològics, pel que treballa amb dades. Amb aquestes dades, el Jeroen explica que tracten de donar resposta a diferents objectius i hipòtesis perquè, en un punt més avançat de la recerca, s’acabin convertint en articles científics i puguin influir en la pràctica clínica habitual, així com en les noves estratègies de promoció i prevenció de la salut pública.

“A l’IDIAPJGol tenim el luxe de comptar amb el SIDIAP, que és una base de dades que compta amb informació anonimitzada de 6 milions de persones ateses pels centres d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut.” A més, l’investigador afegeix ha pogut treballar amb la base de dades pediàtrica del SIDIAP que, “gràcies al programa de seguiment de la salut de la infància que hi ha a Espanya amb tota una sèrie de visites marcades, inclou molta informació”.

La seva feina diària consisteix en fer recerca amb dades, en la qual treballa amb programes estadístics per depurar aquestes dades, crear bases de dades, fer els anàlisis estadístics i finalment escriure els resultats en format d’article científic. A més, participa en reunions setmanals dels grups d’investigació de l’IDIAPJGol en què es discuteixen els seus resultats i els dels altres membres del grup. A més, té la possibilitat de fer cursos per seguir agafant nous coneixements i assistir a congressos nacionals i internacionals on investigadors de tot el món es reuneixen per compartir els seus coneixements.

Per tant sí, és possible fer recerca sense treballar físicament en un laboratori, però això no implica no fer treball de camp. Per exemple, de Bont estudia com l’entorn de les ciutats influeix en l’obesitat infantil. En aquest cas, una part de la seva tesi forma part d’un estudi desenvolupat a Sabadell, una ciutat de més de 200.000 habitants. El treball de camp va consistir en visitar diferents escoles per poder prendre mesures antropomètriques als infants, així com en el disseny de qüestionaris que permetessin obtenir dades complementàries rellevants dels pares.

Pel que fa a la disseminació i a la comunicació científica, de Bont considera molt important que els investigadors la portin a terme, ja que creu que és “clau que la població sàpiga quina recerca es fa amb els seus diners i traslladar-li els resultats que s’obtenen”.

Com afecten els factors ambientals a la salut de la població?

L’epidemiologia ambiental és el camp d’estudi del Jeroen de Bont on avalua com els factors ambientals influeixen sobre la salut de la població. En aquest sentit, es pregunta:

  • Com estan dissenyades les ciutats?
  • Afecta aquest disseny a l’obesitat infantil?
  • I la contaminació, hi té quelcom a veure?
  • Com poden ajudar els espais verds?
  • I la mobilitat (xarxa de transport públic, carrils bici, etc.) influeix?

“Tenint en compte que els infants estan en ple desenvolupament, qualsevol factor ambiental els hi afecta més que als adults. Per això analitzem si, per exemple, els parcs poden ser espais idonis per fer activitat física i com el joc pot prevenir l’obesitat infantil.”

Jeroen de Bont

Plans de futur

Aquest any el Jeroen de Bont finalitzarà la seva tesi, però ara per ara vol continuar fent recerca. Li agradaria fer un post-doctorat, preferiblement en algun altre lloc del món, per seguir creixent personal i professionalment. Però per al futur també es planteja dedicar-se més a fons a la comunicació científica, que l’apassiona. Això sí, tot sempre vinculat a la salut i el medi ambient.

Fer recerca per a dos instituts alhora

El contracte del Jeroen de Bont és per a un projecte conjunt de l’IDIAPJGol i l’ISGlobal, finançat per La Marató de TV3. Segons l’investigador, treballar a dos instituts té molts més avantatges que inconvenients. Per exemple, “l’ISGlobal és un centre reconegut a nivell internacional, el que m’ha donat l’oportunitat de treballar en molts projectes europeus. Però a l’IDIAPJGol he pogut fer molts contactes també a nivell de salut pública i institucional català. I, per a mi, és molt interessant aquesta combinació entre la recerca ambiental i la recerca en atenció primària de salut.” A més, de Bont ha pogut conèixer diferents dinàmiques de feina. “Pel que fa a inconvenients, l’únic que mencionaria és un tema logístic, ja que si en un mateix dia coincideixen dos actes o reunions, és més difícil de combinar. Però en tot cas, per mi ha estat una molt bona experiència i penso que he creat vincles molt positius en ambdues institucions.”

Les condicions dels contractes predoc

“En general penso que a Catalunya o Espanya els contractes pre-doctorals no estan ben pagats tenint en compte el nivell de formació de les persones que els cursen. Tot i així, a l’IDIAPJGol, en comparació amb la mitjana, està millor pagat. Tot i ser un institut petit, es fa aquest esforç i això s’agraeix”, afegeix de Bont.

Jeron de Bont divulgació 1

El que pot aportar l’experiència a l’IDIAPJGol

Jeroen de Bont va aterrar a l’IDIAPJGol de la mà de l’ISGlobal pel projecte conjunt de La Marató. Prèviament no coneixia massa l’institut però l’experiència li ha permès adonar-se de la importància de l’atenció primària, també en el camp de la recerca. A més, també ha pogut conèixer el gran potencial d’una eina com el SIDIAP. “L’IDIAPJGol és un institut petit però amb una potencialitat molt gran en aspectes que cada cop tenen més pes en la recerca internacional com el real world data, que són el futur. A més, s’està treballant molt per homogeneïtzar bases de dades a nivell internacional”. D’altra banda, l’investigador afirma que des de l’IDIAPJGol se li ha facilitat molt l’accés a formació complementària, així com l’assistència a congressos o cursos.

Fer recerca a Catalunya

“La meva experiència a l’IDIAPJGol ha estat molt positiva i recomanaria a altres investigadors i investigadores de venir pel bon ambient, perquè és un institut molt horitzontal, i perquè està en ple creixement obrint fronteres a nivell internacional”. D’altra banda, de Bont comenta que a nivell de salut pública Barcelona és molt atractiva, perquè a banda de l’ISGlobal i l’IDIAPJGol, també hi ha altres institucions molt potents que fan recerca en salut pública com l’Agència de Salut Pública de Barcelona. “A la ciutat hi ha un entorn molt científic i de qualitat per fer recerca i contactes”. Per últim, Jeroen afegeix que a Catalunya fa bon temps, hi ha platja, molta natura... és a dir, “es pot tenir una molt bona qualitat de vida aquí.”