Investigamos para la salud de las personas

0
0
0
s2smodern

Patir una malaltia cardíaca o respiratòria crònica s’associa a una major incidència de Covid-19 en adults

Una recerca de l’IDIAPJGol a l’àrea de Tarragona analitza la incidència i el perfil de risc de patir Covid-19 en adults majors de 50 anys durant els dos primers mesos de la pandèmia.

Covid 19

Amb l’objectiu de conèixer la incidència i el perfil de risc de patir Covid-19 segons comorbiditat prèvia en adults amb més de 50 anys, investigadors d’atenció primària de l’IDIAPJGol del Camp de Tarragona amb la col·laboració de l’Hospital Joan XXIII, han dut a terme un estudi que, amb una base poblacional de 79.071 adults, analitza els casos d’entre l’1 de març i el 30 d’abril, els dos primers mesos del període de pandèmia.

L’edat avançada, la institucionalització i patir malaltia respiratòria o cardíaca prèvia: factors que augmenten el risc d’infecció confirmada per PCR

Com a conclusió principal, les dades donen suport a què l’augment de l’edat, la institucionalització i les malalties respiratòries o cardíaques cròniques van augmentar el risc de patir infecció confirmada per PCR en adults d’edat mitjana i grans. A més, les dades també mostren que les persones vacunades de la grip la tardor anterior tenen un risc inferior. No obstant, per confirmar aquest darrer factor caldrien noves recerques.

Entre els casos confirmats de Covid-19, les condicions prèvies més freqüents van ser la hipertensió (58,7%), malaltia cardíaca (33%), diabetis (26,9%) i obesitat (26,1%). Tanmateix, es va detectar la major afectació en persones amb malaltia neurològica (com la demència o l’ictus), fibril·lació auricular, insuficiència renal crònica, malaltia cardíaca i malalties respiratòries. Per contra, la hipertensió arterial, tot i ser la condició més comú entre la població adulta, no s’ha pogut relacionar amb un major risc ajustat.

D’altra banda, la multi-comorbiditat va augmentar les taxes d’incidència, especialment en aquelles persones amb 3 o més condicions, que van patir una afectació gairebé 3 vegades superior a la que presenten persones amb una sola comorbiditat.

Per últim, les més elevades taxes d’afectació observades per a algunes comorbiditats com la malaltia neurològica o la fibril·lació auricular reflecteixen un perfil de risc molt relacionat amb l’elevada quantitat de casos observats entre persones grans i, especialment, en residències.