Investigamos para la salud de las personas

0
0
0
s2smodern
La Generalitat acredita el primer grup de recerca de l’ICS Catalunya Central

El grup Promoció de la Salut en l’Àmbit Rural (PROSAARU), de l’Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), és el primer grup de recerca de l’ICS Catalunya Central que obté l’acreditació de la Generalitat a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris (AGAUR). 

gruprecerca 

PROSAARU està format per diversos professionals que tenen com a objectiu estudiar les característiques i singularitats que poden tenir els entorns rurals a l’hora de poder promocionar la salut i donar assistència sanitària. Hi ha quatre línies de treball principals que s’impulsen a través d’un investigador responsable de cadascuna d’elles.

L’augment de l’esperança de vida planteja la necessitat d’aconseguir un envelliment saludable de la població i, en aquesta línia, una de les prioritats del grup és dissenyar i avaluar programes d’activitat física com a eina de millora de l’estat físic, psíquic i social dels pacients.

Una altra línia, pensada per afavorir l’accés a l’atenció sanitària en un entorn amb molta dispersió geogràfica, explorarà l’ús de les noves tecnologies com a eines de suport a la tasca assistencial dels professionals. Per fer-ho s’estan desenvolupant estudis sobre telemedicina i intel·ligència artificial aplicada específicament a l’atenció primària, entre d’altres.

La tercera línia estudiarà l’impacte dels determinants socials en la salut dels pacients i plantejarà intervencions d’abordatge comunitari i de prescripció social, per tal de reduir-lo.

Finalment, la darrera línia estarà centrada en la prevenció de la malaltia, estudiant entre d’altres temes, com promoure eficaçment la vacunació i com evitar el sobrediagnòstic i sobretractament de diverses patologies.

A més a més, el grup vol participar en altres grups de recerca del territori, per tal d’establir aliances que puguin ajudar a desplegar les idees innovadores derivades dels estudis de recerca. En aquests moments, ja hi ha diferents professionals de l’ICS que col·laboren amb tres grups de recerca de la Universitat de Vic: el grup de Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG), el grup Salut Mental i Innovació Social (SAMIS) i el grup DigitalCare, tots acreditats també per l’AGAUR.

Etiquetas: ICS, IDIAPJGol, AGAUR, Generalitat, PROSAARU