Research to improve people's health

0
0
0
s2smodern

Vine a córrer amb el Capità Vitamines i ajuda´ns a fer recerca! 

Apunta't a la cursa mini 10K de Vilafranca del Penedès i col·labora amb el Grup de Recerca INFADIMED de l'IDIAPJGol. Investiguem per millorar els estils de vida i la salut dels nostres infants. T'esperem el diumenge 27 de gener!

Capi super heroi bafarada

La mini 10K és una cursa 100% solidària oberta a totes les edats, impulsada per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Va néixer fa 3 anys com a activitat paral·lela a la Cursa 10K de Vilafranca del Penedès.

Dóna la oportunitat de córrer 1.300 m en companyia dels més petits per els trams més emblemàtics i cèntrics de la 10K de Vilafranca, abans de la cursa gran... col·laborant cada any amb una bona causa i fomentant l’esport en família.

La participació té un preu solidari de 2€, import que es destina íntegrament cada any a una causa solidària.

En aquesta tercera edició, la recaptació íntegra anirà a benefici del Grup de recerca INFADIMED (Infància i Dieta Mediterrània), recentment acreditat per l’Institut Universitari per a la Recerca en Atenció Primària de Salut (IDIAPJGol) com grup emergent, com a reconeixement a l’Equip de Pediatria de l’Alt Penedès (SAP Alt Penedès-Garraf) per la seva col·laboració i implicació en la mini 10K i per l’inici i promoció del programa INFADIMED.

El Grup de recerca INFADIMED té el seu origen en l’experiència del programa d’educació nutricional i d’estils de vida saludabe INFADIMED, dirigit a alumnes d’infantil i primària. El seu objectiu és seguir creant programes d'educació en estils de vida i salut (nutrició, higiene bucal, promoció de l'activitat física), per a infants des dels 3 anys fins als 12 anys, que modifiquin el seu comportament cap a estils de vida saludables, i avaluar el seu impacte. Entre les seves línies de recerca trobem també: l'avaluació de l'ús dels dibuixos animats i les xarxes socials com a eina de difusió d'hàbits saludables i l'estudi del seu impacte en la població infantil i les famílies, i l'avaluació de l'impacte dels mitjans de comunicació en el comportament i la modificació d'estils de vida.

En les dues edicions anteriors, els imports recaptats van a anar destinats a Obra Social de Sant Joan de Déu pels projectes de recerca sobre l’obesitat infantil i l’Associació Loverare per la recerca i el tractament de les malalties minoritàries.

La mini 10K

  • Preu solidari: 2€. L’import recaptat es destinarà íntegrament a INFADIMED.
  • La inscripció inclou una samarreta tècnica de regal.
  • Sortida: zona de la sortida de la cursa (Rambla de Nostra Senyora)
  • Distància: 1.300 m
  • Es celebra el mateix dia de la 10KVila (27/01/2019) a les 10:00H (1 hora abans de la sortida de la 10k Vila)
  • En el següent enllaç trobareu més informació sobre la cursa i els punts i dates d’inscripció.

 

Coneix l'experiència INFADIMED

INFADIMED és un programa dut a terme per infermeres d’atenció primària que promou la dieta mediterrània entre els alumnes d’educació infantil i primària amb l’objectiu de donar eines als nens i famílies perquè puguin decidir què és més beneficiós per a la seva salut.

A diferència d’altres programes d’educació nutricional, INFADIMED ha utilitzat un canal transmisor innovador en aquest tipus d’intervenció: ha creat una sèrie de dibuixos animats amb un personatge central que és l’encarregat d’explicar als nens els beneficis d’un estil de vida saludable, el Capità Vitamines, el nou superheroi dels nens.

En els tres anys que va durar el programa pilot es van crear 24 capítols, 6 capítols per curs, des dels 3 fins als 9 anys. Un total de 319 escolars repartits en quatre escoles d’entre 3 i 7 anys van conformar el grup d’intervenció INFADIMED i un total de 880 nens van conformar el grup control. La prevalença d’excés de pes infantil (sobrepès + obesitat) a Vilafranca del Penedès a l’inici de l’estudi era del 21.9%. En separar la població intervinguda, es va obtenir un grup control amb una prevalença del 20.8% d’excés de pes i un grup intervenció amb una prevalença del 22.9%. En finalitzar el programa, tres anys després, el grup control va augmentar la prevalença del sobrepès infantil en 8.4 punts (percentatge final: 29.2%), mentre que el grup intervenció va descendir 6.3 punts (percentatge final: 16.6%).

El programa no només ha incidit positivament en la prevalença del sobrepès infantil, si nó que també ha ajudat a modificar saludablement els hàbits alimentaris entre els participants i les seves famílies.

El consum de fruites i vegetals ha augmentat de manera considerable. A l’inici del programa, un 83.7% de la població referia consumir una peça de fruita al dia, aconseguint el 90.6% en finalitzar el programa. L’increment en el consum de la segona ració de fruita al dia va ser major: del 32.0% de l’inici es va pasar al 72.1% final.

No va obtenir unes xifres tan elevades el consum de verdures, encara que sí van ser molt positives, del 22.6% al 50.5% en el cas de la segona ració de vegetals frescos o cuinats.

També va ser significant l’augment en el consum de fruits secs. A l’inici del programa, el 23.8% dels alumnes participants asseguraven consumir fruits secs de 2 a 3 vegades a la setmana. Aquesta xifra va augmentar quasi 20 punts, fins a situar-se en un 43.3% al finalitzar l’estudi.

El consell sobre el control en el consum d’aliments superflus va tenir efectes positius, doncs el consum de brioixeria industrial per esmorzar i el consum diari de dolços i caramels entre la població INFADIMED va descendir gairebé un 50% respecte a l’inici de la intervenció.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: Recerca, IDIAPJGol, INFADIMED