Fem recerca per la salut de les persones

        GIR

Jornada de recerca 2018

Jornades 2018

 

El passat 7 de juny de 2018, es va celebrar al Cosmocaixa de Barcelona la 10a Jornada de Recerca de l'Institut Català de la Salut i 11a Jornada de Recerca de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol).

El nostre Institut va ser l’amfitrió de la trobada conjunta que va tenir com a tema central l'ús de les grans bases de dades clíniques per a la recerca en la millora de la salut, i va servir per posar en comú l’activitat que duen a terme els set instituts d’investigació vinculats a l’ICS.

“La recerca amb grans bases de dades clíniques millora la salut”

Darrerament s'està parlant molt de les dades massives (Big Data i del Real World Data). A Catalunya estan creixent importants plataformes al voltant del PADRIS, del SIDIAP i d'altres grans bases de dades que permeten disposar d'una enorme quantitat de dades clíniques per a la recerca. S'està creant una nova àrea de recerca amb noves tècniques i dissenys per permetre utilitzar adequadament aquestes dades. Però, Què aporten aquestes grans bases de dades? Quins nous reptes plantegen? Quin és el seu potencial? Durant la jornada, investigadors de l’IDIAPJGol i d’altres instituts de recerca de l’ICS van parlar de la seva experiència en l’ús de bases de dades en la recerca en salut, i van presentar projectes i resultats amb l’objectiu de donar resposta a aquestes qüestions i generar un fòrum de debat, obert a les aportacions dels professionals de la salut assistents.

Des de l’IDIAPJGol destaquem i agraïm la participació de la Dra. Irene Petersen, de l’University College of London (Department of Primary Care Population Healt (PCPH)), que va acceptar la nostra invitació a la Jornada i va compartir amb els assistents la seva àmplia experiència en big data aplicat a la recerca en salut amb la conferència inaugural: “The potential of Real World Data for research: hopes and challenges”.

Premis de Recerca de l’ICS

Durant la trobada es van fer públics els noms dels guanyadors o guanyadores de la convocatòria 2018 dels premis de recerca que convoca anualment l'Institut Català de la Salut: Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l'ICS: ex aequo per Francesc Vidal i Miquel Casa, el Premi a la Trajectòria Investigadora a l'Atenció Primària per Carles Llor i el Premi a la Investigadora o a l'Investigador Jove: ex aequo per Elena Elez i Beatriz Mothe.

La nostra enhorabona a tots els premiats, especialment al Dr. Carles Llor, metge de família, investigador, i coordinador del Grup de Recerca en Infeccions en Atenció Primària (GRIP) de l’IDIAPJGol.

 

 

Els dos millors pòsters, d'investigadors de l'IDIAPJGol

Enguany també s'han premiat els millors dos pòsters. Tot i que la temàtica era lliure, s'han prioritzat els relacionats amb la recerca amb grans bases de dades, i els guanyadors que es van donar a conèixer al final de la jornada són: "Linkage of mother and child pairs in the Information System for Research in Primary Care (SIDIAP) in Catalonia" de Talita Duarte-Salles, Leonardo Méndez-Boo, Yesika Díaz, Eduardo Hermosilla, Maria Aragón, Francesc Fina, Maria Garcia-Gil i "Validación de un índice de fragilidad electrónico en Atención Primaria" de Francesc Orfila Pernas, Francisco Cegri Lombardo, Cristina Casanovas Guitart, Mireia Boixadera Vendrell i Eva Frigola Capell.