Fem recerca per la salut de les persones

HR Excellent in Research

euraxess icon

 

La consolidació de l’Espai Europeu d’Investigació (ERA, European Research Area) implica el desenvolupament d’un espai d’investigació unificat i obert al món, basat en un mercat interior en el que els investigadors, coneixements científics i tecnologies circulin lliurement. L’ERA ha de servir per atraure el millor talent.  

En aquest marc, es va posar en marxa la iniciativa EURAXESS - Researchers in Motion, que ofereix accés a un extens ventall de serveis d’informació i de suport als investigadors que volen dur a terme la seva carrera de recerca a Europa o que volen continuar vinculats a les activitats de recerca d’Europa.

Un dels tres pilars de l'EURAXESS, anomenat Drets, pretén millorar la contractació i les condicions laborals dels investigadors de tot Europa i ajudar a realçar l’atractiu de la carrera de recerca a Europa. Una de les pedres angulars de l’apartat Drets d’EURAXESS és la implementació de la Carta Europea per als Investigadors (European Charter for Researchers) i del Codi de Conducta per a la Contractació d’Investigadors (Code of Conduct for the Recruitment of Researchers).




 

Carta i Codi dels Investigadors

euraxess charter code

 

Al març de 2005, la Comissió Europea va adoptar la Carta Europea per als Investigadors i el Codi de Conducta per a la Contractació d’Investigadors, i va recomanar-ne la implementació als estats membres. Aquests documents estan destinats als investigadors i a les institucions que els contracten, i són elements clau en la política de la Unió Europea per fer que la recerca esdevingui una carrera atractiva.

La Carta Europea per als Investigadors posa l’atenció en els rols, les responsabilitats i els drets dels investigadors i de qui els contracta. L’objectiu de la Carta és assegurar que la relació entre les dues parts contribueix de manera positiva al procés de crear, transferir i compartir coneixement i al desenvolupament professional dels investigadors.

El Codi de Conducta per a la Contractació d’Investigadors vol millorar la contractació i assegurar que els processos de selecció siguin justos i transparents. Proposa diversos mitjans per a avaluar els mèrits dels investigadors:  el nombre de publicacions,  la docència, la supervisió de persones, el treball en equip, la transferència de coneixement, la gestió i l’impacte científic.

The European Charter and Code for Researchers dow

 

document recerca qualitativa

Com sol·licitar un certificat

 

Guía dels pasos a seguir en el GIR per obtenir certificats de participació en recerca per part dels investigadores:

 

 

 

 

 

 

 

 

Iniciatives lligades a la Carta i el Codi

euraxess charter code

 

Les bones pràctiques en la recerca impliquen una actitud intel·lectual que es tradueix en una actitud en la feina. Estan relacionades amb com es planifica i es desenvolupa la recerca, com es registren i es difonen els resultats i com es disseminen, s’apliquen i s’exploten els coneixements derivats de la recerca.

Durant l’any 2014 i 2015 un grup de investigadors de tots els centres de recerca de l’Institut Català de la Salut, va elaborar una guia de de Bona Pràctica en Ciències de la Salut amb la finalitat d’aquesta fos un instrument col·lectiu d’autoregulació i constitueix un conjunt de pautes d’actuació, recomanacions i compromisos sobre la realització de les activitats de recerca en ciències de la salut.

Guia de Bones Pràctiques en Salut

Tan mateix, per impulsar les bones pràctiques en recerca l ’IDIAPJGol ha establert un objectiu estratègic per establir accions per retenció de talent.

Pla Estratègic de l'IDIAPJGol

 

OTM-R (Open, Transparent and Merit-based Recruitement)

OTM R

 

Procés de Contractació Obert, Transparent i basat en el mèrit (OTM-R)

L’OTM-R és un dels pilars de la Carta Europea dels investigadors i en particular del Codi de Conducta per a la Contractació d'Investigadors, publicat per la Comissió Europea (CE) al 2015.

L’OTM-R te per objectiu garantir que es contracti a la millor persona per al lloc treball. Més específicament, l’OTM-R el que pretén és propiciar una carrera investigadora més atractiva, tot garantint la igualtat d'oportunitats per a tots els candidats i facilitant la mobilitat.

El grup de treball de la CE en OTM-R va elaborar un document per ajudar els centres de recerca a implementar les pràctiques de l’OTM-R. Aquest document, permet als centres de recerca revisar la seva política de contractació actual i millorar-la, quan sigui necessari. En el document és defineixen principis i directrius sobre el que hauria de ser un sistema similar a l'OTM-R, una llista de control per a les institucions com una eina d'autoavaluació per comparar les seves pràctiques actuals en referència als principis OTM-R de l'organització.

Report of the Working Group of the Steering group of the human resoruces management under the European Research Area on Open, Transparent and Merit-based Recruitment of Researchers (OTM-R) dow