Fem recerca per la salut de les persones

        GIR
0
0
0
s2smodern

Perquè és important la correcta filiació en la producció científica?

La correcta filiació institucional i l’estandardització del nom dels autors són essencials per donar visibilitat i acreditar l’activitat i la producció científica

blood pressure gauge business computer 263370

 

Actualment, el món de la recerca és altament competitiu i una gran part del reconeixement que tenen tant els investigadors com les institucions ve determinat pel lloc que ocupen en diferents rànquings. La majoria d’aquests rànquings es fonamenten en el volum i la qualitat de les publicacions generades, per la qual cosa una filiació incorrecta dificulta la identificació d’aquestes publicacions i disminueix la competitivitat dels investigadors i de les institucions. Una competitivitat feble significa una reducció d’oportunitats d’aconseguir estructures de suport i finançament per a la recerca, és a dir, suposa un debilitament de la capacitat investigadora i la producció científica.

En aquest marc, és imprescindible seguir uns criteris per descriure la filiació i per estandarditzar el nom dels autors. A l’Atenció Primària de Salut a Catalunya aquestes pautes estan definides pel Departament de Salut i per la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol).

Suma’t al repte de l’IDIAPJGol!

En una anàlisi aleatori de 98 publicacions entre el total de las publicacions corresponents a l’any 2018 registrades a la plataforma de Gestió Integral de la Recerca (GIR) de l’IDIAPJGol, es va constatar com un percentatge substancial de filiacions no seguien les pautes proposades. Els principals motius d’incorrecció en la filiació trobats són:

  • Inclou el nom del centre d’Atenció Primària però no la institució
  • Apareixen unitats estructurals institucionals que ja no existeixen
  • Es concentra més d’una institució en una única filiació
  • Es tradueix el nom de la institució a un altre idioma

Una correcta filiació ens beneficia a tots! Et sumes al repte de millorar la competitivitat de l’IDIAPJGol fent servir els criteris consensuats? Aquest 2019, afiliem la nostra producció correctament!