Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Lectura de tesi doctoral de Dr. Josep M. Pepió

El passat divendres 18 de gener de 2019 el Dr. Josep M. Pepió Vilaubí va defensar la seva tesi doctoral, titulada “Adequació de les recomanacions terapèutiques de la Guia Europea de Prevenció Cardiovascular en la Pràctica Clínica, en pacients en prevenció secundària cardiovascular i la seva relació amb la incidència d’esdeveniments cardiovasculars. Estudi de cohorts”.

Jospe M Pepio tesi

 

La tesi, dirigida per la Dra. Concha Carratala Munuera i Dr. Domingo Orozco Beltran, dins del Programa de Doctorat en Salut Pública, Ciències Mèdiques i Quirúrgiques de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, va obtenir la classificació d'excel·lent amb menció Cum Laude per unanimitat del tribunal.

L'objectiu de la tesi ha estat determinar el grau d'adequació a les recomanacions terapèutiques en prevenció secundària de la Guia Europea de Prevenció Cardiovascular en la Pràctica Clínica (GEPCVPC). Es va realitzar un estudi de cohort a 42 Centres d'Atenció Primària de 8 comunitats autònomes diferents (anys 2006 a 2009). Es van incloure pacients diagnosticats d'infart agut de miocardi, accident vascular cerebral i/o malaltia arterial perifèrica. Els pacients que van rebre el tractament recomanat a la Guia Europea es van comparar amb els que no en van rebre.

Es va avaluar l'impacte del grau d'adequació sobre el pronòstic (morbimortalitat i ingrés hospitalari per causa cardiovascular) durant el període de seguiment. De 438 pacients, el 38,6% (n=169) van rebre teràpies farmacològiques recomanades a la GEPCVPC. Els factors que van augmentar la probabilitat d'una bona adherència a la GEPCVPC van ser els pacients que presentaven hipertensió, dislipèmia o diabetis, i no tenir cap malaltia psiquiàtrica. No es va trobar cap associació estadísticament significativa entre la bona adherència a la Guia i una menor incidència d'esdeveniments.

El grup farmacològic més prescrit van ser els antiagregants, junt amb els hipolipemiants en les tres patologies, en l'infart agut de miocardi els antiagregants van ser utilitzats en un 95,5%, el 81.5% dels pacients amb AVC i el 86,7% dels pacients amb arteriopatia perifèrica.

 

 

 

 

Etiquetes: IDIAPJGol, tesi doctoral