L’IDIAPJGol participa en un projecte per millorar els registres de salut de les poblacions migrants de Xile
La investigadora de la Unitat Transversal de Recerca Constanza Jacques participa en un taller de l’Escola de Salut Pública de Xile en què es dona a conèixer la iniciativa
Assistents al taller celebrat a l'Escola de Salut Pública de Xile
La investigadora de la Unitat Transversal de Recerca de l’IDIAPJGol i de la Xarxa d’Investigació en Cronicitat, Atenció Primària i Prevenció i Promoció de la Salut (RICAPPS), Constanza Jacques Aviñó, va participar el passat 28 d’agost en un taller celebrat a l’Escola de Salut Pública de Xile, en el marc del projecte “Datos de salud en pueblos originarios y población migrante en Chile: evaluación de registros y caracterización”. Aquesta iniciativa té com a objectiu principal desenvolupar una proposta d’integració dels registres de salut per a aquestes poblacions per identificar deficiències en les polítiques actuals i formular recomanacions per millorar la qualitat i la completitud dels registres de salut. La Dra. Jacques forma part de l’equip assessor del projecte.
Durant la trobada, que va comptar amb la participació d’acadèmics, professionals de la salut i representants de la societat civil, es van abordar els desafiaments relacionats amb la manca de dades de salut i la interoperabilitat entre els sistemes de registre en la població migrant. Es va destacar la necessitat d’enriquir els registres per crear perfils epidemiològics que ajudin a identificar les desigualtats d’accés i els resultats de salut entre les poblacions migrants, en comparació amb la població general. També es va proposar dur a terme estudis de recerca qualitativa per saber com s’haurien de registrar les dades d’aquesta població, tenint en compte els punts de vista dels diversos actors.
A més, el taller va posar en relleu la importància d’una col·laboració interdisciplinària per abordar aquest problema complex, en què la ciència de dades, la salut pública i l’atenció primària es combinen per oferir solucions innovadores. Aquesta iniciativa representa un pas important cap a la millora de la qualitat dels registres de salut a Xile, amb la finalitat de contribuir-hi a una política pública més inclusiva i equitativa. Aquestes qüestions poden inspirar propostes per a l’atenció primària de Catalunya i la resta de l’Estat.