Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El risc de desenvolupar malalties cardiovasculars entre les persones amb diabetis tipus 2 es duplica cada dècada que envelleixen

Ho afirma un estudi cohort publicat a la revista Frontiers in Endocrinology que recomana tenir en compte el sexe i l’edat en l’abordatge de les afeccions circulatòries en persones amb aquesta malaltia metabòlica.GlucoTab 07

Un estudi cohort publicat a la revista Frontiers in Endocrinology conclou que, entre les persones amb diabetis mellitus tipus 2, el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars es duplica cada dècada que envelleixen.

El treball, liderat per investigadors del Clínic-IDIBAPS, el CIBEROBN i de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), analitza dades de 247.751 pacients amb diabetis tipus 2 a qui se’ls va fer un seguiment durant set anys. El 23,4 % d’aquests individus va patir un primer esdeveniment cardiovascular durant aquest període. La investigació també assenyala que les dones amb diabetis tipus 2 pateixen més afeccions cerebrovasculars com l’ictus.

L’estudi ha estat liderat per Amanda Jiménez i Emilio Ortega, del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’hospital Clínic de Barcelona i del grup de l’IDIBAPS “Recerca translacional en diabetis, lípids i obesitat”, i  Bogdan Vlacho i Josep Franch-Nadal, de l’IDIAPJGol.

Risc més alt entre les dones joves

Estudis previs han demostrat que les dones tenen menys risc de tenir una malaltia cardiovascular que els homes, però, en canvi, la probabilitat que tenen de presentar insuficiència cardíaca és més elevada. Els estudis més recents realitzats amb persones amb diabetis tipus 2 també recullen taxes més altes d’insuficiència cardíaca entre les dones.

Segons aquestes investigacions, les malalties circulatòries, principalment les coronàries, causen la majoria d’episodis cardiovasculars prematurs en totes les edats, mentre que la insuficiència cardíaca és més freqüent en persones grans de tots dos sexes i es duplica cada dècada, d’acord amb estudis anteriors.

L’estudi de l’IDIBAPS i l’IDIAPJGol també ha trobat que la hipertensió, l’obesitat i l’estatus socioeconòmic tenen més incidència en el desenvolupament de malalties cardiovasculars en les dones amb diabetis tipus 2 que en els homes, especialment entre els pacients més joves.

Adaptar la prevenció

A partir d’aquests resultats, els autors de l’estudi recomanen avaluar de manera individualitzada el risc cardiovascular i les estratègies preventives en les persones amb diabetis tipus 2, tenint en compte els riscos específics per sexe i edat.

La investigadora de l’IDIBAPS, Amanda Jiménez, i l’investigador de l’IDIAPJGol, Bogdan Vlacho, destaquen que “s'haurien d’avaluar i ajustar les mesures de prevenció per abordar millor les diferències de sexe i d’edat, ja que actualment les estratègies se centren principalment en els homes de mitjana edat.”

 

Referència de l’article

Jiménez A, Vlacho B, Mata-Cases M, Real J, Mauricio D, Franch-Nadal J, Ortega E. Sex and age significantly modulate cardiovascular disease presentation in type 2 diabetes: a large population-based cohort study. Front Endocrinol (Lausanne). 2024 May 17;15:1344007. doi: 10.3389/fendo.2024.1344007. PMID: 38828412; PMCID: PMC11140096.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38828412/