Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

L’IDIAPJGol participa en un consorci europeu que avalua un assistent digital per ajudar a controlar la diabetis tipus 2

DigiDiab és un projecte de més de dos milions d’euros finançat per la Unió Europea que vol ajudar els professionals de la salut a millorar el control de la glucosa en sang, prevenir complicacions entre els pacients i reduir costos sanitaris 

GlucoTab 60

 

L’IDIAPJGol participa en un projecte liderat per la Universitat de Medicina de Graz (MedUniGraz), a Àustria, que té l’objectiu de millorar el control dels nivells de glucosa en sang de les persones amb diabetis mellitus tipus 2. El projecte, anomenat DigiDiab, té un pressupost de més de dos milions d’euros, finançats per la Unió Europea.

La iniciativa té l’objectiu de desenvolupar i avaluar una solució adaptada a cada pacient que ajudi els professionals de la salut a millorar l’abordatge de la malaltia. Aquesta solució és una aplicació informàtica, anomenada GlucoTab, que es troba actualment en una fase de prova pilot en els països que formen part del consorci DigiDiab, Suècia, Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Àustria i l’Estat espanyol.

La participació espanyola en el projecte es basa en el lideratge de l'Institut Català de la Salut i de l'IDIAPJGol, que coordinenn el projecte des de la USR Tarragona-Reus. Juan José Cabré, metge de família i investigador principal del grup de recerca en Diabetis de l'IDIAPJGol, hi participa, juntament amb el coordinador de la USR, Francisco Martín, i la tècnica de recerca de la USR, Sara Martínez.

A finals del mes de maig de 2024, la tècnica de l’Agència d’Innovació de l’IDIAPJGol, Magda Aubets, juntament amb el Dr. Cabré, han assistit a una reunió del consorci DigiDiab celebrada a Graz amb la presència dels representants de totes les entitats sòcies. En aquesta trobada s’ha abordat la posada en marxa de proves pilot en hospitals i residències dels països que formen part del consorci.

Group photo final

Qualitat de l’atenció millorable

Els nivells elevats de glucosa poden ocasionar diverses complicacions, com ara infeccions, problemes renals, cardíacs i respiratoris, deshidratació i afectacions visuals, entre d’altres. Actualment, l’atenció a les persones diabètiques comporta costos elevats per als sistemes de salut.

Malgrat els avenços que s’han produït en els darrers anys, la qualitat de l’atenció a la diabetis és millorable. Un dels motius és la manca d’ajustament de la teràpia amb insulina provocada pel desconeixement dels professionals o la por a patir hipoglucèmia.

La utilització d’assistents digitals pot ajudar a ajustar la dosi adequada d’insulina entre els pacients. GlucoTab és un dispositiu mèdic certificat que permet millorar el control dels nivells de glucosa en sang, assessorar els professionals mèdics i infermers i promoure la gestió de la diabetis a partir de l’evidència científica.

DigiDiab forma part del consorci EIT Health, format per més de 144 empreses, universitats i centres de recerca de 14 països europeus. Es tracta d’una de les iniciatives més ambicioses desenvolupades en l’àmbit de la salut amb finançament públic a Europa.