Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Quatre investigadors i un grup de l’IDIAPJGol guardonats per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques

El Dr. Rafael Azagra va ser reconegut amb el Premi Jordi Gol i Gurina a la trajectòria, el Dr. Enric Aragonés va ser premiat per la CAMFiC pel millor article publicat en l'àmbit de la Medicina de Família, el Dr. José María Palacín va guanyar el Premi Josep Davins i Miralles al millor projecte de qualitat assistencial, la Dra. Alba Martínez Escudé va ser distingida com a millor tesi doctoral de la CAMFiC i el GRemHAp va obtenir el Premi Josep Trueta a la trajectòria d'un grup de recerca.

premisacademia

Els investigadors vinculats a l’IDIAPJGol van recollir els guardons durant l’acte que l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears va organitzar el passat 23 de maig.

Premi Jordi Gol i Gurina a la trajectòria

El Premi Jordi Gol i Gurina s’atorga a aquells professionals de la salut que han excel·lit durant la seva trajectòria professional. Enguany, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears ha reconegut el Dr. Rafael Azagra per la seva dilatada carrera com a investigador i docent, així com per la tasca assistencial que va desenvolupar durant més de 40 anys a Badia del Vallès. El Dr. Azagra ha estat nomenat Soci d’Honor de l’Acadèmia.

Premi CAMFiC a la millor publicació científica

L’estudi sobre l'impacte psicològic de la pandèmia de COVID-19 en pacients, ciutadania i professionals sanitaris del Dr. Enric Aragonés, la també investigadora de l’IDIAPJGol Maribel Fernández San Martín i Josep Maria Molina, de la Unitat de Salut Laboral de l'ICS, ha estat reconegut per la CAMFiC com a millor publicació del 2022 en l'àmbit de la Medicina de Família.

L'article "Psychological impact of the COVID-19 pandemic on primary care workers: a cross-sectional study", es va publicar a la British Journal of General Practice. “L’article és de gran interès per a la comunitat científica i, en particular, per als metges de família. Tot i que hi ha abundant literatura sobre l'impacte psicològic de la pandèmia en el personal sanitari, pocs estudis han analitzat específicament la situació en treballadors d’Atenció Primària”, remarca el Dr. Aragonès, líder del projecte MINDCOVID-19 (amb finançament de l’Institut de Salut Carlos III) i investigador principal del Grup de Salut Mental i Atenció Primària de l’IDIAPJGol.

Premi Josep Davins i Miralles a la Qualitat Assistencial

El projecte COMFIA, desenvolupat per l’investigador de l’IDIAPJGol Dr. José María Palacín Peruga i el seu equip del CAP Onze de Setembre de Lleida, ha obtingut el Premi Josep Davins i Miralles com a millor projecte de qualitat assistencial.

COMFIA planteja un treball col·laboratiu a partir d’equips reduïts de tres professionals (metge/essa de família, infermera i administratiu), amb uns protocols de treball que ordenen, prioritzen i agilitzen les tasques relacionades amb les consultes presencials i permeten optimitzar el temps disponible per atendre els pacients. Això ha permès reduir temps d’espera, augmentar la resolució (i reduir derivacions a altres nivells assistencials), millorar els estàndards de qualitat i aconseguir una major satisfacció de pacients i professionals.

Premi CAMFiC a la millor tesi doctoral

El treball “Relació entre les hormones tiroidals i el fetge gras no alcohòlic en població general”, d'Alba Martínez Escudé, ha guanyat el premi ex aequo a la millor tesi doctoral en Medicina de Família de la CAMFiC. La investigadora de l'IDIAPJGol i membre del grup de recerca GRemHAp va defensar el projecte el 2022 a la Universitat de Barcelona.

Premi Josep Trueta a la trajectòria d'un grup de recerca

El Grup de Recerca en Malalties Hepàtiques a l'Atenció Primària (GRemHAp), de l'IDIAPJGol, ha estat guardonat amb el Premi Josep Trueta 2023. A l'hora d'atorgar-li aquest reconeixement a la trajectòria investigadora, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears ha posat en valor "la diversitat d'articles, l'impacte i la transcendència del tema, estudi meritori de la relació de l'esteatosi hepàtica amb altres patologies associades".