Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Felippe Lazar Neto: “L'IDIAPJGol m'ha obert les portes a Europa”

En la nostra aposta per la internacionalització, l’IDIAPJGol participem en projectes amb un impacte transfronterer. Un exemple és l’estudi sobre la vacunació per la COVID-19 en pacients oncològics de Felippe Lazar Neto, en el qual compara l’efectivitat de les vacunes entre Brasil i Espanya. Després de fer recerca en centres com l’Escola de Salut Pública de Harvard o el MD Anderson Cancer Center de Texas (EUA), aquest investigador brasiler especialista en càncer recentment ha fet una estada a l’IDIAPJGol per treballar dades amb el SIDIAP. Hem parlat amb ell per conèixer més detalls sobre l’estudi, la seva carrera i el que l’ha dut a casa nostra.Felippelazar

 

Com ha anat l’estada a l’IDIAPJGol?

El tracte ha estat meravellós. Em vaig quedar molt impressionat amb la base de dades del SIDIAP. Sens dubte és un dels bancs de dades més complets que he treballat. Estava tot molt ordenat, era molt fàcil treballar-hi i extreure’n totes les dades. Abans d'arribar a Barcelona, tenia por que no tingués temps per acabar tota la feina en dues setmanes, però amb l'ajuda d'altres investigadors i amb la facilitat del banc, vaig aconseguir complir la majoria dels objectius. M'he sentit molt ben acollit per tothom, el clima era molt bo i la gent molt amable.

Després de passar per Harvard i Houston, què ha suposat per a tu venir a Catalunya?

Vaig estar un any i mig investigant als Estats Units durant la meva formació mèdica i sempre he considerat tornar-hi si decidia aventurar-me novament fora del Brasil. Però aquesta experiència a l’IDIAPJGol m'ha canviat les idees i ara també incloc venir aquí en opcions futures. He descobert que a Europa també es fa molta investigació de qualitat i que ofereix moltes possibilitats. Sens dubte, l'IDIAPJGol m'ha obert les portes a Europa.

Per què vas decidir especialitzar-te en oncologia?

Sempre em va encantar l'enigma del càncer. Com una malaltia pot ser tan important, fins al punt de canviar no només la vida del malalt, sinó també totes les vides que el rodegen. A més, quan era petit, una familiar va morir de càncer cerebral. Això em va marcar molt perquè tenia menys de 30 anys quan se'n va anar.

I un d’aquests projectes és el projecte que t’ha portat al nostre institut. De què tracta l’estudi?

Es tracta d’un PhD sobre infecció i vacunació de COVID-19 en pacients oncològics. L’índex de mortalitat d’aquests pacients és molt alt. Durant el plantejament del projecte, l’orientador del doctorat, Octavio Tavares Ranzani del ISGlobal Barcelona, em va proposar fer una part de la investigació amb la col·laboració del grup de Talita Duarte Sallés a l’IDIAPJGol, el Real World Epidemiology Research Group (RWEpi). He estat dues setmanes analitzant les dades de Catalunya a través del SIDIAP. L’objectiu final és fer una comparativa entre els pacients oncològics d’ambdós països i avaluar-ne la resposta clínica.

Què has descobert en les teves anàlisis?

L'anàlisi de l'efectivitat vacunal a Catalunya és interessant, ja que els tipus de vacunes utilitzades van ser diferents del Brasil. Aquí tenim una part de la població vacunada amb la tecnologia de virus inactivat (CoronaVac, provinent de la Xina). En canvi, a Catalunya, la major part va rebre vacunes amb tecnologia de mRNA (Moderna o Pfizer) i adenovirus (AstraZeneca). 

Es publicaran els resultats aviat?

La nostra idea és publicar en breu un article amb el grup RWEpi de l’IDIAPJGol on expliquem els resultats de l'anàlisi de les dades extretes del SIDIAP sobre l'efectivitat de la vacunació, tant per a les primeres dosis com per al booster (tercera dosi). Més endavant, es farà el mateix amb els resultats obtinguts al Brasil. Depenent dels resultats a tots dos països, una idea és publicar un tercer article comparant l'efectivitat de cadascuna de les vacunes i que serveixi per aplicar futures polítiques de salut pública.