Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Dues professionals d'Atenció Primària Lleida guanyen una beca al XII Congrés FAECAP de Granada

Sònia Sans i Gemma Amat, infermeres del CAP Balaguer d’Atenció Primària Lleida, han guanyat la beca a Millor Projecte de Recerca durant el XII Congreso FAECAP gràcies a l'estudi "Assaig clínic sobre l’eficàcia dels programes educatius d’autocura en insuficiència cardíaca a l’atenció primària segons la intensitat educativa".

becadesgranada

L’objectiu principal de l’estudi és valorar el canvi del nivell d’autocura en pacients amb Insuficiència Cardíaca segons la intensitat de l’Educació Sanitària rebuda dins d’un equip d’Atenció Primària. L’assaig clínic dut a terme per les dues professionals ha comptat amb el suport de la Unitat de Suport a la Recerca d’Atenció Primària Lleida i la fundació d’Investigació en Atenció primària IDIAP Jordi Gol i Gurina.

L’Educació Sanitària en el seguiment de la Insuficiència Cardíaca té com a objectiu què el pacient tingui un bon maneig de la seva patologia per aconseguir un bon nivell d’autocura i, conseqüentment, disminuir recaigudes (les reaguditzacions i la morbimortalitat).

A dia d’avui, l’Educació Sanitària convencional dels pacients amb Insuficiència Cardíaca no ha aconseguit un gran impacte en la millora de l’autocura; tanmateix, hi ha controvèrsia amb el nivell d’autocura aconseguit quan es fan programes de major intensitat educativa (trobant estudis que donen suport a una educació intensiva i altres que només de forma parcial). El suport sòcio-familiar influeix com a factor afavoridor, mentre que, per contra, els trastorns de l’estat d’ànim influeixen negativament en l’autocura.

La Sònia i la Gemma volen comparar diferents grups d’Educació Sanitària en pacients amb Insuficiència Cardíaca del CAP Balaguer seleccionats aleatòriament, formant tres grups d’intervenció mitjançant tres programes d’Educació Sanitària: el primer mitjançant la tècnica explicativa sobre el maneig de la malaltia, el segon mitjançant un vídeo i la tècnica teachback (tècnica interactiva i d’avaluació de la comprensió de la informació), i el tercer, afegint-hi un seguiment telefònic (2 trucades cada 2 mesos) per reforçar i monitoritzar el compliment dels indicadors d’autocura. Volen analitzar variables tals com l’autocura, l’ansietat, la depressió, el suport sòcio-familiar, els anys d’evolució de la Insuficiència Cardíaca, l’edat i el sexe, entre d’altres.

El seu treball pretén concloure que s’obté un millor nivell d’autocura amb una major intensitat de l’Educació Sanitària. I, atenent l’elevada prevalença d’Insuficiència Cardíaca, morbimortalitat i despesa sanitària que significa, l’autocura és clarament un factor essencial per millorar la qualitat de vida d’aquests pacients i els professionals d’Infermeria Familiar i Comunitària són fonamentals promotors d’autocura en aquests pacients, amb els quals comparteixen un vincle tan pròxim i longitudinal.