Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

HAPPY PATIENT, un projecte per optimitzar l’ús d’antibiòtics, entra en el seu últim any

L'ús excessiu o inapropiat d'antibiòtics és la principal causa pel desenvolupament i propagació de les RAM (Resistències AntiMicrobianes), declarada per l’organització mundial de la salut com una de les 10 principals amenaces mundials a la que s’enfronta la humanitat. Sols a Espanya, segons l’informe del 2021 de la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS), més de 4 milions d’infeccions greus i 2.800 morts a l’any van estar relacionades amb RAM.

En aquest sentit, el HAPPY PATIENT (The Health Alliance for Prudent Prescription and Yield of Antibiotics from a Patient-Centred Perspective) és un projecte amb finançament europeu (3rd Health Programme) coordinat per ICS i IDIAPJGol, amb el Dr. Carles Llor del grup GRIP de l’IDIAPJGol com a coordinador, juntament amb la Dra. Ana Moragas, Daniela Modena, Ana Garcia-Sangenís i Dra. Rosa Morros.

HP consorci 2023

El consorci es troba format per institucions de 9 països europeus i té com a objectiu reduir l’ús inadequat d’antibiòtics en 4 sectors (atenció primària, urgències d’atenció primària, residències geriàtriques i farmàcies comunitàries) i 5 països (França, Grècia, Lituània, Polònia i Espanya).

El projecte ha començat el seu tercer any amb una reunió del consorci a Gran Canària, on s’han revisat totes les fites aconseguides i proposat el full de ruta pels següents mesos. Alguns dels moments de la reunió es troben recollits en el següent vídeo.

En la intervenció polifacètica dissenyada per millorar l’ús antibiòtic en els 4 sectors hi estan participant més de 400 professionals dels 5 països, encarant ara el registre de la segona auditoria. Una de les pedres angulars d’aquesta intervenció és la millora de la comunicació professional pacient, i el consorci ha desenvolupat unes eines comunicatives específiques per a facilitar-la. Aquestes eines són el resultat final d’un estudi DELPHI amb l’objectiu de prioritzar els missatges clau sobre l’ús adequat d’antibiòtics, maneig d’infeccions i resistències antimicrobianes en els 4 sectors, on van participar més de 40 professionals de tots els països.

Les 6 eines de comunicació consisteixen en:

  • Un pòster informatiu sobre la causa més probable de la infecció del pacient.
  • Un fulletó informatiu sobre les infeccions urinàries en gent gran.
  • Una recepta no antibiòtica amb consells i xarxa de seguretat pel pacient.
  • Mites sobre les infeccions urinàries en residències geriàtriques.
  • El checklist per a la prescripció i dispensació d’antibiòtics.
  • Postals informatives amb missatges relacionats amb les resistències antimicrobianes.

Aquestes eines han estat adequades als 5 països participants i han tingut molt bona acollida entre els professionals, que enguany les estan utilitzant en el seu dia a dia. Pots consultar les eines de comunicació en anglès aquí.