Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

L’IDIAPJGol celebra 25 anys com a centre de recerca i promoció de la salut en Atenció Primària referent a Catalunya

L’IDIAPJGol celebra l’aniversari en una jornada científica per posar en valor la tasca dels més de 1.500 investigadors i investigadores que fan recerca en Atenció Primària des de tots els territoris de Catalunya. L’Institut Català de la Salut va crear l’any 1996 la Fundació Jordi Gol i Gurina amb l’objectiu de promoure i gestionar la innovació, la formació, la docència i la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària.

25 anys IDIAPJGol

El passat 28 de juny, l’IDIAPJGol va celebrar els seus 25 anys amb una jornada científica que va tenir lloc al Cosmocaixa i a la qual van assistir més de 200 persones de l’àmbit de la salut i la recerca. La Jornada va comptar amb la participació de Yolanda Lejardi, directora gerenta de l’Institut Català de la Salut (ICS), que va inaugurar la Jornada juntament amb Josep Basora, director de l’IDIAPJGol, i Rafa Ruiz, director estratègic d’Atenció Primària i Comunitària del Departament de Salut, i que va voler destacar: "Apostem fermament per la recerca en l'àmbit de l'Atenció Primària".

La conferència inaugural “El valor resolutiu de l’Atenció Primària segons les seves característiques de longitudinalitat i accessibilitat” va ser a càrrec de Sergio Minué, expert en Salut Pública i assessor de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que va presentar diversos estudis d’arreu del món que avalen que una major inversió en Atenció Primària proporciona una major qualitat i esperança de vida a les persones, així com permet estalviar costos sanitaris a llarg termini.

Més de 20 projectes emblemàtics

Durant la Jornada es van organitzar diferents taules rodones per presentar alguns dels projectes més emblemàtics de l’Institut. En total, s’hi van presentar 23 projectes de recerca impulsats per diferents professionals de tot Catalunya. Entre ells, per exemple, el projecte europeu Happy Patient que coordinen l’ICS-IDIAPJGol i que té per objectiu reduir les resistències antimicrobianes en millorar la prescripció d’antibiòtics; el projecte Equitat i Salut Menstrual, pioner a l’Estat espanyol en l’estudi d’aquest àmbit i que està tenint una gran repercussió, fins i tot política, ja que dues de les principals investigadores van comparèixer al Parlament de Catalunya per exposar-ne els resultats, i l’Infadimed, projecte que ha obtingut uns excel·lents resultats en la reducció de l’obesitat infantil i en la millora dels hàbits poblacionals a l’Àrea Metropolitana Sud i que, properament, s’ampliarà a la resta de Catalunya.

Els millors pòsters de cada territori

En el marc de la Jornada també va tenir lloc una exposició de pòsters científics en la qual van participar totes les unitats de Suport a la Recerca (que són 8 i que estan repartides per tot Catalunya) a més de la seu central de l’IDIAPJGol. En total, s’hi van exposar 90 pòsters i els assistents van poder votar els que consideraven millors de cada territori. Així, es van atorgar 9 premis als Millors Pòsters de la Jornada, dotats amb un ajut econòmic per fer una publicació científica.

Les i els professionals reconeguts van ser:

  • Lucía Carrasco, de la USR Metropolitana Nord. ProHEpiC-19: “Evolució de la resposta immune a la COVID-19 a la Metropolitana Nord”.
  • Dan Ouchi, dels serveis centrals de l’IDIAPJGol. “SMOOTH Algorithm: An Automatic Method to Estimate the Most Likely Drug Combination in Electronic Health Records. Development and Validation Study”.
  • Jordi Fernández, de la USR Costa de Ponent. “INFADIMED: 10 anys de recerca i dibuixos animats en la promoció d’hàbits saludables entre els infants”.
  • Enric Aragonès, de la USR Tarragona-Reus. “Estratègia per a la implementació del programa INDI per a la depressió en Atenció Primària”.
  • Glòria Saüch, de la USR Catalunya Central. “Una plataforma mòbil asíncrona basada en text (xatjove) per a la prestació de serveis de salut a adolescents”.
  • Lluís Zacarías Pons, de la USR de Girona. “Dementia and indicent comorbidities in two european countries”.
  • Maria Rosa Dalmau, de la USR Terres de l’Ebre. “Implementem l’eina TRT a l’Atenció Primària per ajudar a prendre decisions amb els anticoagulants orals”.
  • Maria Dolors Rodrigo, de la USR de Lleida. “Estudi d’eficàcia de la teràpia assistida amb gossos en població infantil durant l’extracció sanguínia o dental ‘projecte Extra-can’”.
  • Carles Llor, de la USR de Barcelona. “Health Alliance for Prudent Prescription and Yield of Antibiotics in a Patient-centred Perspective”.

Lliurament de la Creu de l’ICS

Un dels moments més emotius de la jornada es va produir quan Bonaventura Bolíbar va rebre la Creu de l’ICS, en reconeixement a la seva trajectòria. Bolíbar ha estat director científic de l’IDIAPJGol fins aquest mes de maig, quan es va jubilar, i ha treballat per la recerca en Atenció Primària i per l’IDIAPJGol durant els 25 anys de la seva història.