Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El CAP Primer de Maig de Lleida inicia una teràpia canina per reduir l’ansietat dels infants que s’han de sotmetre a una extracció sanguínia o dental

És el segon CAP de Lleida en implementar el projecte Extra-Can, després dels bons resultats aconseguits al CAP Bordeta-Magraners.

extracan

El servei de Pediatria del CAP Primer de Maig de Lleida ha posat en marxa el projecte de teràpia assistida amb gossos Extra-Can, dirigit a infants de 3 a 8 anys que han de sotmetre’s a una extracció sanguínia o dental.

El projecte, que va començar al mes de maig del 2019 al servei de Pediatria del CAP Bordeta-Magraners de Lleida, consisteix en incorporar una gossa de teràpia com a suport i acompanyament del nen o nena, amb l’objectiu de reduir-los l’angoixa a través de la distracció.

Aquesta teràpia implica estar 10 minuts abans de l’extracció amb l’animal, perquè l’infant hi interactuï. Posteriorment, es procedeix a fer l’extracció en companyia de la gossa i, finalment, es deixen 5 minuts més d’interacció. L’objectiu és la disminució de la por i de l’ansietat i que es generi en els infants un record positiu.

Es tracta d’un projecte de recerca de l’IDIAPJGol, un assaig clínic en el qual es realitzen extraccions de sang o dentals amb l’acompanyament de la gossa de teràpia (grup d’intervenció) i extraccions sense la presència de l’animal (seguint el protocol habitual), per a poder-ne comparar els resultats (grup control).

De moment, al CAP Bordeta-Magraners han participat 74 infants amb una mitjana d’edat de 5 anys i dels quals 43  s’han beneficiat de l’acompanyament de la gossa de teràpia.

Els primers resultats obtinguts mostren una disminució significativa de l’ansietat en els nens i nenes durant l’extracció realitzada amb la teràpia canina. El familiars acompanyants opinen que la gossa ajuda a relaxar tant a l’infant com a ells mateixos, amb una percepció de tècnica menys agressiva i ho recomanarien a altres famílies.

Donat els bons resultats obtinguts després de 7 mesos d’intervenció al CAP Bordeta-Magraners, (el projecte ha esta aturat fins ara per la pandèmia), i la bona valoració per part dels participants i professionals, s’ha implantat ara en un segon CAP de la ciutat. Concretament, el projecte Extra-Can es desenvolupa tots els dijous de 8 a 9 h al CAP Primer de Maig i tots els divendres de 8 a 9 h al CAP Bordeta-Magraners.