Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Investigadors no troben relació entre les vacunes contra la Covid-19 i diversos esdeveniments neurològics

La investigació sí que ha trobat evidència d’un major risc per a les persones no vacunades que s’infecten de SARS-CoV-2. Un estudi del grup Real World Epidemiology de l’IDIAPJGol analitza la connexió entre les vacunes contra la Covid-19 i trastorns neurològics com la paràlisi de Bell, la encefalomielitis o la síndrome de Guillain-Barré sense trobar evidència d’associació entre ambdós.

vacuna covid

 

La pandèmia de Covid-19 ha causat més de 5,5 milions de morts a tot el món i les xifres segueixen augmentant. Un gran esforç de recerca global va conduir al desenvolupament i aprovació de noves vacunes, i fins ara ja s’han administrat més de 9 mil milions de dosis.

Com amb qualsevol altre medicament, existeix la possibilitat de què es produeixin efectes secundaris adversos, i recentment s’han plantejat preocupacions sobre els casos de trastorns neurològics immunomediats després de la vacunació.

Els informes de casos de la Síndrome de Guillain-Barré (GBS) després de l’administració d’algunes vacunes contra la Covid-19 va portar a la EMA (Agència Europea de Medicaments) a incloure el GBS com un efecte secundari molt estrany. També s’han notificat casos de paràlisis de Bell, encefalomielitis i mielitis transversa després de la vacunació. Per tant, es requereixen estudis epidemiològics a gran escala per determinar si la vacunació contra la COVID-19 augmenta els riscos per sobre de les taxes de referència en la població general.

Anàlisi de més de 8 milions de persones vacunades

Talita Duarte-Salles, líder del grup de recerca de Real World Epidemiology a l’IDIAPJGol, en col·laboració amb la Universitat d’Oxford, va dirigir un gran equip internacional per buscar qualsevol vincle. L’estudi, publicat al BMJ [accedeix a l’article original], va utilitzar registres d’atenció primària del Regne Unit (CPRD) i atenció primària amb registres hospitalaris vinculats de Catalunya (SIDIAP) per explorar el vincle potencial entre les vacunes contra la Covid-19 i la infecció per SARS-CoV-2 amb el risc de desenvolupar qualsevol dels esdeveniments neurològics mencionats (GBS, paràlisi de Bell, encefalomielitis i mielitis transversa).

“Vam analitzar dades de més de 8 milions de receptors de les vacunes contra la COVID-19 aprovades per la EMA, incloent les vacunes fabricades per Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca i Janssen. Es van mesurar les taxes d’incidència de cadascun dels trastorns     neurològics estudiats a les cohorts de persones vacunades i les cohorts de persones infectades amb SARS-CoV-2 i es van comparar amb les taxes "esperades" d’aquestes afeccions que normalment s’observen en la població general (segons dades de més de 14 milions de persones d’entre 2017 i 2019)”, explica Berta Raventós, una de les primeres autores de l’article.

“En aquest estudi no vam veure una associació entre les vacunes contra la Covid-19 i l’aparició dels trastorns neurològics estudiats, però sí vam trobar un major risc de paràlisi de Bell, encefalomielitis i GBS en pacients no vacunats que havien contret la Covid-19. Aquests resultats són importants ja que subjauen a la seguretat de les vacunes que han estat aprovades per la EMA, així com també ressalten algunes dels nombrosos efectes nocius d’estar infectats pel SARS-CoV-2 per a aquelles persones que continuen sense vacunar-se”, va afegir Talita Duarte-Salles.