Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Prendre antibiòtics els 2 anys previs a contagiar-se de Covid-19 incrementa en un 12% la probabilitat de manifestar el virus amb gravetat

Un nou estudi de l’IDIAPJGol analitza la relació entre el consum d’antibiòtics i la gravetat de la Covid-19 en 280.679 pacients diagnosticats de coronavirus entre març i juny de 2020 a Catalunya. Entre tots els individus que van rebre antibiòtics, van presentar un 41% més de Covid-19 greu aquells que van prendre antibiòtics els dos mesos previs a la infecció.

antibioticos

Investigadors de l’IDIAP Jordi Gol han estudiat la gravetat de la Covid-19 (presència de pneumònia, hospitalització i mort) en relació a les pautes d’antibiòtics que havien rebut els pacients en els dos anys previs a la infecció. L’estudi va incloure tots els pacients diagnosticats de Covid-19 entre març i juny de 2020 a Catalunya. Dels 280.679 pacients que van ser diagnosticats amb Covid-19, 146.656 van prendre antibiòtics en els dos anys previs i 25.222 van presentar una infecció greu per Covid-19 (9%).

En l’anàlisi de la pauta antibiòtica es va tenir en compte si els pacients havien tingut una alta exposició, és a dir, més de quatre prescripcions antibiòtiques en els dos anys previs; el consum d’antibiòtics anomenats de màxima prioritat, que són els que, segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), s’haurien de reservar com a últim recurs per a situacions molt concretes; i l’exposició recent, és a dir, el consum d’antibiòtics en els dos mesos previs a la infecció per Covid-19.

Un 25% més de possibilitats de Covid-19 greu entre els pacients que havien pres antibiòtics de màxima prioritat

Una de les principals conclusions de la recerca és que el risc de gravetat va ser més alt entre les persones exposades a antibiòtic. En concret, en les persones que havien pres antibiòtics en els dos anys previs a contraure Covid-19, el risc de gravetat va ser un 12% més gran que entre les persones que no havien pres. Posant el focus en les persones que havien rebut antibiòtics, van presentar un 25% més de Covid-19 greu aquells que havien pres antibiòtics de màxima prioritat en comparació amb els pacients que havien pres altres tipus d’antibiòtics.

En el cas de les persones amb una alta exposició, van presentar un 19% més de gravetat per Covid-19 que els que havien pres tres o menys pautes antibiòtiques. Per últim, les persones que havien consumit antibiòtics en els dos mesos previs a la infecció van presentar un 41% més de gravetat en el curs de la Covid-19.

L’alteració de la microbiota altera la immunitat antiviral

El consum d’antibiòtics altera la microbiota del cos, principalment la del tub digestiu, el que redueix la diversitat microbiana i provoca alteracions en la immunitat antiviral. “Aquest fet queda reflectit en aquest treball ja que les persones que van presentar una Covid-19 més greu són les que havien pres antibiòtics de forma més recent”, afegeix Carl Llor, investigador principal de l’estudi.

Aquestes alteracions s’han vist principalment en models animals, i encara és bastant desconeguda la interacció entre bacteris, virus i la fisiologia humana. “Els resultats d’aquest estudi haurien d’obrir la porta a fer nova recerca per entendre millor com afecta l’alteració de la microbiota causada per la presa antibiòtica sobre la nostra immunitat i la possibilitat de presentar infeccions més greus”, conclou Llor.

> Consulta l’article original:

https://www.mdpi.com/2079-6382/10/11/1364

Carl Llor, Dan Ouchi, Maria Giner-Soriano, Ana García-Sangenís, Lars Bjerrum and Rosa Morros