Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Les persones que viuen en àrees socioeconòmiques més deprimides tenen més risc d’adoptar estils de vida i dietètics no saludables

Un nou article del projecte Predimed-Plus de l’IDIAPJGol i la Universitat Rovira i Virgili, relaciona els factors socioeconòmics i l’estil de vida amb el sobrepès i l’obesitat. L’estudi analitza dades de més de 1.500 persones d’entre 55 i 80 anys a Catalunya que participen a l’estudi per fer front a l’obesitat.

f1

Investigadors de l’IDIAPJGol, la URV, el IISPV, i centres associats al projecte PREDIMED-Plus de Catalunya han publicat recentment un article a la revista científica Nutrients on, en el marc del projecte Predimed-Plus, relacionen el fet de viure en un àrea socioeconòmicament deprimida amb la qualitat de la dieta i l’activitat física. Segons aquesta recerca, amb dades de 1.512 persones d’entre 55 i 80 anys a Catalunya, tenir ingressos baixos es relaciona amb seguir una dieta menys saludable i amb dur a terme menys activitat física. Per exemple, s’ha constatat un major consum de cereals refinats i un menor consum de fruita entre les persones amb menys recursos econòmics.

Les dones mengen més sa, però fan menys esport

En el marc de l’estudi es van classificar els participants en quatre categories: dieta no saludable i baixa activitat física; dieta no saludable i alta activitat física; dieta saludable i baixa activitat física; i dieta saludable i alta activitat física. Els investigadors van trobar que, en general, les dones seguien una dieta mediterrània en major proporció (dieta saludable). Per exemple, el 68,3% de les persones que seguien una alimentació saludable però feien poc esport eren dones. En el cas de les persones amb un patró alimentari saludable i que realitzava molta activitat física, el 59,8% també eren dones.

Pel que fa a les diferències segons l’índex de deprivació (que viuen en àrees desfavorides), els resultats de l’estudi mostren que les persones amb menys recursos consumien més pastisseria industrial, en comparació amb les que tenien una millor situació econòmica. A més, el grup amb menys recursos econòmics estava composat d’un percentatge més gran de persones amb estudis inferiors i en situació d’atur. En aquest grup es va observar que hi havia un  percentatge més alt de persones sedentàries o amb hipertensió.

>> Consulta l’article original:
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3408

A l’article ha participat la investigadora Nancy Babio, de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV, i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, responsable d’aquesta unitat d’investigació. Encapçala el treball Josep Basora, director de la Fundació Institut Universitari per a la Recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAP Jordi Gol), que també és investigador de la Unitat de Nutrició Humana. Els tres, juntament amb altres investigadors del projecte, formen part del Consorci Ciber, Fisioteràpia de la Obesitat i Nutrició (CIBERobn).

Projecte Predimed-Plus

El projecte Predimed-Plus s’ha convertit en el major repte d’investigació sobre nutrició realitzat a Espanya. S’avalua l’efecte d’una intervenció intensiva amb objectius de pèrdua de pes, basada en el consum d’una dieta mediterrània hipocalòrica, promoció d’activitat física i teràpia conductual en la prevenció de malalties cardiovasculars.