Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Investigadors d'Oxford i de l'IDIAP Jordi Gol reclamen que es torni a avaluar urgentment el perfil de seguretat dels opioides "febles"

Un nou estudi ha demostrat que el consum de tramadol augmenta la mortalitat, el risc d'esdeveniments cardiovasculars i de fractures en comparació amb el consum de codeïna per al tractament del dolor.

pastilles

 

Tot i que el tramadol s'indiqui i prescrigui cada vegada més per controlar el dolor no cancerós, hi ha pocs estudis que comparin la seguretat d'aquest fàrmac amb altres opioides similars en la pràctica clínica. Aquest nou estudi, publicat a JAMA per investigadors d'Oxford i de l'IDIAPJGol, mostra que el tramadol està associat a un augment de mortalitat i d'esdeveniments mèdics adversos, el que recalca la necessitat de seguir investigant sobre el perfil de seguretat d'aquests medicaments.

L'estudi de cohorts de base poblacional dut a terme en 368.960 pacients de Catalunya va analitzar les noves dispensacions de tramadol i les va comparar amb les de codeïna. L'equip internacional d'investigadors va predefinir vuit esdeveniments adversos que ja havien estat associats amb el consum d'opioides: la mortalitat per totes les causes, els esdeveniments cardiovasculars, les fractures, el restrenyiment, el deliri, les caigudes, l'abús/dependència d'opioides i els trastorns de son registrats en el primer any després de la dispensació. Els usuraris de codeïna van ser el grup control ja que tant tramadol com codeïna es consideren opioides "febles" i són prescrits per a dolors d'intensitat similar.

Els autors de l'estudi afirmen que: "Comparat amb la codeïna, el nostre estudi mostra que el tramadol està associat amb un augment de risc de mortalitat, esdeveniments cardiovasculars i fractures, però no es va veure un augment de risc dels altres esdeveniments adversos analitzats. Els resultats són sorprenents ja que el tramadol és considerat un opioide segur. No obstant, aquest estudi s’ha d'interpretar amb cura pels possibles factors de confusió residuals.”

Els resultats van ser consistents quan es van analitzar diferents subgrups d'edat i diferents indicacions en adults.

La prescripció d'opioides per tractar el dolor de tipus cancerós i no cancerós ha assolit proporcions epidèmiques als Estats Units, amb elevades taxes de mortalitat i d'esdeveniments adversos. Dades recents mostren que el consum d'opioides està augmentant en altres països com Canadà, Austràlia, Regne Unit i en països europeus com Espanya. "El consum de tramadol és preocupant per considerar-se un opioide més segur pel que fa a la resta i podria augmentar la seva prescripció. Mentre no tinguem més dades sobre la seva seguretat, els metges haurien de tenir precaució a l'hora de pautar aquest tractament", afegeixen els investigadors.

>> Consulta l’article original:

Association of Tramadol vs Codeine Prescription Dispensation With Mortality and Other Adverse Clinical Outcomes