Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El sobrepès i la obesitat infantil es redueixen lleugerament a Espanya entre 2005 i 2017

Un estudi de l’IDIAPJGol va utilitzar dades de més de 2,5 milions de menors a 8 comunitats autònomes. Els investigadors van observar que persisteixen diferències entre comunitats i entre nens i nenes.

recurs nens

Investigadors de l’IDIAPJGol, en col·laboració amb l’Agència Espanyola de Medicaments, han analitzat dades de més de 2,5 milions de nens i nenes d’entre 2 i 17 anys a vuit comunitats autònomes d’Espanya (Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, Múrcia i Navarra). El càlcul del sobrepès o obesitat s’ha fet en base a les guies de la Organització Mundial de la Salut i l’estudi ha analitzat dades de l’estatura i pes dels menors entre l’1 de gener de 2005 i el 31 de desembre de 2017 (en el cas de Castella i Lleó, la medició es va iniciar el 2011).

En termes generals, els nivells de sobrepès i obesitat van disminuir de 2005 a 2017 a tots els grups d’edat i sexe, així com a la majoria de comunitats autònomes. No obstant, Espanya segueix tenint un dels nivells més alts de sobrepès i obesitat infantil d’Europa, amb una mitjana del 5% al 10% més que d’altres països.

L’estudi també va identificar que els nens i nenes d’entre 6 i 7 anys són els més vulnerables a desenvolupar sobrepès o obesitat. A més, l’estudi conclou que la obesitat va augmentar, en general, en nens i nenes des dels 2 anys fins assolir el seu punt màxim als 7 anys en les nenes i als 9 anys en els nens. “Això indica la importància dels programes de promoció de salut pública en edats primerenques”, apunten els responsables de l’estudi.

Els nens, més afectats per sobrepès i obesitat que les nenes

Els nens tenien nivells de sobrepès i obesitat més alts que les nenes en les vuit comunitats autònomes. En concret, els nens vivint a Múrcia són els que han presentat majors nivells de sobrepès i obesitat.

Les diferències en els patrons de sobrepès i obesitat infantil per sexe podrien explicar-se per molts mecanismes, com la composició corporal, les hormones, les diferències en els nivells d’activitat física i les pressions i expectatives socials de gènere. “Intervencions que tinguin en compte les diferències de gènere en els nivells d’activitat física, la relació amb el menjar i la imatge corporal poden ser útils per reduir aquestes disparitats observades”, assenyalen els investigadors.

Per una altra banda, en nens y nenes d’entre 6 i 11 anys, els nivells d’obesitat es van reduir d’un 19,5% el 2005 a un 17,6% el 2017. A més, en la població d’entre 2 i 5 anys, la disminució de la obesitat va ser del 30%, sent aquest el grup d’edat amb un descens més pronunciat a totes les comunitats.

Per la seva part, els nivells d’obesitat més baixos es van observar a Navarra. Tot i que es van trobar algunes particularitats, com per exemple que en noies d’entre 12 i 17 anys, la prevalença va augmentar del 6,6% al 8,3% de 2005 a 2017.

Les conclusions també apunten que les taxes de sobrepès i obesitat es redueixen, en general, amb l’arribada a l’adolescència, probablement pels canvis a nivell hormonal i físic que aquesta implica.

En un estudi previ amb dades de només Catalunya es van observar resultats semblants. No obstant, aquest estudi va identificar que el sobrepès i la obesitat infantil van augmentar a les àrees urbanes més desfavorides i en nens i nenes de nacionalitats no espanyoles. “A les zones de menor nivell socioeconòmic, els nivells de sobrepès i/o obesitat van augmentar lleument, mentre que en les àrees més riques va haver una reducció important, augmentant així la bretxa de desigualtat. Per exemple, entre els anys 2006 i 2016, la prevalença d’obesitat es va reduir en un 15,8% en les nenes de 6-11 anys que vivien en zones amb major nivell socioeconòmic però, en canvi, va augmentar en un 7,3% en les zones més desfavorides.”

Les dades per a la investigació procedeixen de dues bases de dades d’històries clíniques electròniques: la Base de dades per a la Investigació Farmacoepidemiològica en Atenció Primària (BIFAP) i el Sistema d’Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP). L'estudi forma part del projecte ECHOCAT (Entorn urbà i obesitat infantil a Catalunya), finançat per La Marató. 

>> Consulta l’article original: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34384717/

de Bont J, Bennett M, León-Muñoz LM, Duarte-Salles T. The prevalence and incidence rate of overweight and obesity among 2.5 million children and adolescents in Spain. Rev Esp Cardiol (Engl Ed). 2021 Aug 9:S1885-5857(21)00216-4. English, Spanish. doi: 10.1016/j.rec.2021.07.002. Epub ahead of print. PMID: 34384717.