Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

L’IDIAPJGol ha estudiat la relació entre obesitat i Covid-19 en dos nous articles científics

Una de les investigacions analitza les característiques dels pacients de Covid-19 amb i sense obesitat. L’altre estudi examina el risc de diagnòstic, hospitalització i mort amb Covid-19 en funció de l’índex de massa corporal.

Coronavirus

Un equip d’investigadors de l’IDIAPJGol ha publicat dos nous articles científics aquest mes d’agost que relacionen l’obesitat amb la Covid-19. El primer d’ells estudia les característiques de pacients de Covid-19, amb i sense obesitat, a Estats Units, Regne Unit i Espanya. El segon analitza el risc de diagnòstic i gravetat de la malaltia en relació a l’índex de massa corporal de la persona.

Major prevalença d’obesitat en els pacients hospitalitzats

Per al primer article es van analitzar, en total, les dades de 627.044 persones diagnosticades de Covid-19 entre gener i juny de 2020 a Espanya, Regne Unit i Estats Units, a més de 160.013 persones hospitalitzades pel virus. L’estudi conclou que la prevalença d’obesitat va ser major entre els pacients hospitalitzats (39,9%) que entre el total de diagnosticats (33,1%).

En ambdós grups, els pacients amb obesitat van ser amb major freqüència dones. A més, les persones amb obesitat ingressades eren més joves que els pacients sense obesitat. En general, els pacients de Covid-19 amb obesitat tenien condicions mèdiques prèvies i major probabilitat de presentar problemes cardiovasculars o respiratoris durant la hospitalització, així com de requerir cures intensives, en comparació amb els pacients sense obesitat. 

La principal conclusió de la investigació és que els pacients amb obesitat presenten amb major freqüència formes severes de Covid-19, amb majors ratis d’hospitalització, i necessitat de cures intensives. 

El sobrepès i la obesitat es relacionen amb un risc més gran de patir esdeveniments associats a la Covid-19

L’altre estudi publicat recentment ha analitzat dades de 2.524.926 persones a Catalunya entre març i maig de 2020. Després d’un seguiment de 67 dies, 57.443 van ser diagnosticades de Covid-19, 10.862 van ser hospitalitzades i 2.467 van morir. El risc de ser diagnosticat i hospitalitzat per Covid-19, així com de morir després de la infecció, va ser superior en persones amb un índex de massa corporal (IMC) elevat.

En comparació amb un IMC de 22, considerat saludable, les persones amb un IMC de 25 (sobrepès) i 31 (obesitat) van tenir un 10% i un 22% més de probabilitat, respectivament, de ser diagnosticades de Covid-19. En el cas de la hospitalització, les persones amb sobrepès van tenir un 27% més de probabilitat de ser directament hospitalitzades, i un 37% més d’hospitalització després d’haver estat diagnosticades de Covid-19 a l’Atenció Primària. Aquestes probabilitats van augmentar fins a un 88% i un 101%, respectivament, en persones amb obesitat.  

Respecte al risc de morir de Covid-19, s’ha trobat un lleuger increment en persones amb un IMC inferior a 19 (baix pes) i un risc més accentuat en persones amb IMC superior a 40 (obesitat molt elevada o mòrbida).

Les probabilitats anteriorment descrites van ser encara més grans en pacients joves.

>> Consulta els articles originals: