Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Un 18% dels nois i un 15% de les noies de Sabadell consumeix refrescos diàriament

Un estudi analitza el consum real de begudes ensucrades, energètiques i esportives en prop de 4.000 adolescents del municipi vallesà.

begudes ensucrades

El consum de begudes ensucrades és molt ampli en la població infantil. A més, aquest consum s’ha relacionat amb diferents efectes adversos i és un dels principals factors associats a l’epidèmia d’obesitat infantil. En aquest context, l’estudi BEENIS, liderat per professionals de l’IDIAPJGol i de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, ha recollit dades reals sobre el consum d’aquests productes entre 4.000 estudiants de 13 a 18 anys de Sabadell.

D’entre les dades recollides, crida especialment l’atenció el consum de refrescos entre els joves estudiats, així com les diferències de consum entre nois i noies. Concretament, pel que fa als refrescos, el 18,4% dels nois participants a l’estudi afirmen consumir-ne a diari. En el cas de les noies, la xifra baixa fins al 15,6%. Pel que fa a les begudes esportives, els nois les prenen a diari en un 4,8% dels casos i, les noies, en un 1,4%. Per últim, les begudes energètiques són consumides cada dia per l’1,7% de nois d’entre 13 i 18 anys, i per l’1% de les noies.

Així doncs, segons els resultats de l’estudi, la freqüència i la quantitat de begudes tant esportives, com energètiques i refrescos és major en nois que en noies. A més, s’han trobat evidències que el consum de begudes energètiques i refrescos augmenta en adolescents nois que també fumen, són poc actius a nivell físic, tenen un rendiment escolar baix i provenen de famílies amb rendes baixes. En canvi, el consum de begudes esportives és més alt en joves que practiquen esport i no fumen.

Identificar els més vulnerables a l’exposició a begudes ensucrades

En l’estudi s’han analitzat dades de consum de diferents tipus de begudes ensucrades, com begudes esportives, energètiques o refrescos. Altres estudis indiquen que, a Espanya, el 60% dels adolescents i el 26% dels nens i nenes reporten haver consumit begudes energètiques, que estan en el punt de mira pel seu potencial tòxic lligat a la cafeïna. Hi ha evidència què el consum d’aquestes begudes incrementa el risc cardiovascular no només en adults, sinó també en la població més jove.

Tenint en compte els riscos que suposa per a la salut el consum d’aquestes begudes, i amb l’objectiu de poder dissenyar programes preventius, és important identificar els infants més vulnerables a l’exposició a aquests productes. Per això, l’estudi BEENIS tracta de descriure els determinants sociodemogràfics i d’estil de vida lligats al consum de begudes ensucrades incloent totes les tipologies.

Calen polítiques per reduir el consum d’aquestes begudes

Valorant el fet que el consum de begudes ensucrades té efectes nocius per a la salut dels més petits a nivell cardiometabòlic, els investigadors de l’estudi BEENIS consideren necessari implantar polítiques per reduir-ne el consum. Apunten, també, que una acció que podria ser efectiva per reduir el consum d’aquest tipus de begudes podria ser incrementar els impostos a aquests productes.