Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

L’Institut Català de la Salut premia la investigació científica dels seus professionals en la Jornada de Recerca de l’ICS 2020-21

El doctor Miguel Ángel Muñoz, coordinador de la USR de Barcelona, rep el Premi a la Trajectòria Investigadora en Atenció Primària de l’ICS de 2020. El reconeixement, que s'havia fet l'any passat, no havia pogut anar acompanyat de l'entrega del guardó per la pandèmia. Enguany, Muñoz ha pogut recollir el seu premi durant la jornada. 

Jornada recerca ICS 21

El Campus Vall d’Hebron ha acollit la Jornada de Recerca de l'Institut Català de la Salut 2020-21, en la qual s’han lliurat els Premis de Recerca de l’ICS corresponents als anys 2020 i 2021. La Jornada ha tingut com a eix central la situació actual de la recerca a l’ICS i al món, i de la recerca en COVID-19.

El format d’aquesta edició ha estat diferent, ja que a causa de la pandèmia la Jornada de 2020 no es va poder celebrar tal com era previst i, per tant, s’han lliurat els Premis a la Recerca de 2020 a les investigadores i investigadors guardonats (atès que se’n va decidir l’atorgament, però no es van lliurar els premis) i als d’enguany. El Premi a l’Investigador Jove de l’ICS 2020 ha estat per al doctor Joaquín Burgos; el Premi a la Trajectòria Investigadora en Atenció Primària de l’ICS 2020, per al doctor Miguel Ángel Muñoz; i el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’ICS 2020, per al doctor Josep Tabernero. El Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut 2020 ha estat per a la investigadora en fase de formació predoctoral als instituts de recerca vinculats a l’ICS, Mireia Ramos.

Aquest any, el Premi a la Trajectòria Investigadora Infermera de l'ICS 2021 ha estat per al doctor Jordi Adamuz (IDIBELL); el Premi a l'Investigador Jove de l'ICS 2021, per al doctor Oriol Yuguero (IRBLleida), i el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l'ICS 2021, per al doctor Rafael Simó (VHIR). El Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut ha estat per a l’elaborat per la professional del Programa de Residents de l’ICS 2021 Blanca Borràs Bermejo i el Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut elaborat per un Investigador o Investigadora Predoctoral de l'ICS i dels Instituts de Recerca Vinculats 2021 ha estat exaequo per a  Juan Carrillo (IGTP) i Garazi Serna (VHIO).

Durant l’acte també ha tingut lloc una taula rodona moderada pel doctor Joan Xavier Comella, director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), que ha comptat amb la participació de la doctora Audrey Richard, Director of Operations at ERINHA (European Research Infrastructure for Highly pathogenic Agents; el doctor Cristóbal Belda, sub-director general d’Avaluació i Foment de la Recerca de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII); el doctor Pere Torán, metge de família i coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Nord ICS-IDIAP Jordi Gol, i el doctor Joaquín Burgos, metge del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. En aquesta taula, s’ha abordat el tema de l’impacte de la COVID-19 en el camp de la recerca i s’han plantejat propostes per a emprendre el camí cap a la normalitat.

Investigadors i investigadores premiats 2020

Doctor Joaquín Burgos, Premi a l’Investigador Jove de l’ICS

Joaquín Burgos Cibrian és metge adjunt del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del Grup de Recerca en Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron Institut de Recerca. També exerceix com a professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves principals àrees d'interès són la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH), la infecció pel  virus de la immunodeficiència humana (VIH) i la pneumònia. Ha participat com a investigador en múltiples assaigs clínics i ha publicat 60 articles, 25 dels quals com a primer signant, amb prop de 1.000 citacions. També ha obtingut finançament competitiu per a diversos projectes com a investigador principal i ha estat guardonat amb el Premi a Joves Investigadors, en investigació del VIH, pel Grup d'Estudi de la SIDA-SEIMC.

Doctor Miguel Ángel Muñoz, Premi a la Trajectòria Investigadora en Atenció Primària de l’ICS

Muñoz és el responsable de la Unitat de Suport a la Recerca en Atenció Primària de l'ICS a Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol a Barcelona i és professor associat de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universitat Autònoma de Barcelona. Representa l'IDIAP a l'European General Practice Research Network i és membre del seu Comitè de Recerca Estratègica. També forma part del Consell de l'European Primary Care Cardiovascular Society i del Council on Epidemiology and Prevention de l'American Heart Association. Les seves línies de recerca se centren en la prevenció de les malalties cardiovasculars i en l’estudi de les desigualtats socials en salut. Ha dirigit diverses tesis doctorals i ha implementat un programa de formació en metodologia de la recerca que s'ha consolidat entre els nostres professionals d’atenció primària de l’ICS de Barcelona. A més, ha publicat un total de 97 articles científics amb un factor d’impacte acumulat de 519,381,  amb un índex H de 28.

Doctor Josep Tabernero, Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’ICS

Josep Tabernero és cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM «la Caixa»). També és catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic i ha impartit classes a la UAB com a professor associat. Especialista en càncer colorectal, ha liderat diversos projectes internacionals com ara el Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins ―el qual ha participat, amb un notable impacte de resultats, en alguns dels projectes de recerca acadèmica cooperativa més rellevants a Europa pel que fa a l’estudi dels tumors gastrointestinals. Ha dirigit una dotzena de tesis doctorals i projectes finals de carrera i és autor de nombroses publicacions científiques i coautor de moltes altres, amb un índex H de 96 i 53.000 citacions. Està considerat per l’edició espanyola de Forbes un dels tres líders més influents en l’atenció mèdica del càncer i apareix, des de 2006, en la llista d’investigadors altament citats en la categoria de medicina clínica que publica Web of Science. També participa en diferents societats internacionals, com ara l’Associació Americana per a la Recerca del Càncer, la Societat Americana d’Oncologia Clínica  i la Societat Europea l’Oncologia Mèdica, de la qual va ser president (2018-2019). El 2019 va rebre el Premi Nacional de Recerca de Catalunya, atorgat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i per la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a les seves contribucions en l’avenç de la investigació sobre el càncer. Finalment, l’any 2020 va ser nomenat membre de l’Assemblea de la Unió Europea que assessora el Mission Board for Cancer (Comissió Europea).

Doctora Mireia Ramos, Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut

Mireia Ramos és graduada en Ciències Biomèdiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i està especialitzada en investigació en bioinformàtica pel màster de Bioinformàtica de la Universitat de Múrcia. L'any 2020 va rebre el títol de doctora en Biomedicina per la Universitat de Barcelona, per l'estudi de la implicació de les xarxes reguladores de les cèl·lules beta del pàncrees en el desenvolupament diabetis tipus 1, que va dur a terme sota la supervisió del doctor Lorenzo Pasquali a l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol. Actualment treballa com a investigadora postdoctoral a la Universitat Pompeu Fabra, on continua la línia d'investigació iniciada durant el seu doctorat.

Investigadors i investigadores premiats 2021

 Doctor Oriol Yuguero, Premi a l'Investigador Jove de l'ICS

Oriol Yuguero Torres és metge del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i investigador principal del Grup de Recerca en Urgències i Emergències de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). També és el president del Comitè d’Ètica Assistencial de la Regió Sanitària de Lleida i ha impulsat la figura de la consultora o consultor ètic per donar respostes als dilemes que puguin sorgir als professionals en el seu dia a dia. Pel que fa a l’àrea de Recerca, divideix la seva investigació al Servei d’Urgències en dos vessants. D’una banda, un vessant clínic per descriure la patologia urgent més prevalent, centrada en el traumatisme cranial, en el qual ha obtingut finançament competitiu de la fundació Mutua Madrileña. I de l’altra, un vessant de salut pública, en el qual ha desenvolupat un programa de cribratge de la infecció per clamídia, una urgència comunitària, especialment per als més joves. Pel que fa a l’àrea formativa, és professor de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Universitat de Lleida, ha estat membre de diferents comitès científics jornades i ponent a diferents congressos.

Doctor Jordi Adamuz, Premi a la Trajectòria Investigadora Infermera de l'ICS

Jordi Adamuz Tomás és doctor en Medicina i Recerca Translacional per la Universitat de Barcelona (2015). Actualment, ocupa els càrrecs de coordinador de recerca en cures a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), secretari del Grup de Recerca Infermera (GRIN) de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), i professor associat en Ciències de la Salut a la Universitat de Barcelona. Ha publicat 21 articles científics originals que han rebut un total de 390 citacions i més de 3.603 lectures. Entre les seves publicacions destaca:

Jordi Adamuz (AC); Maribel González-Samartino; Emilio Jiménez-Martínez; et al; Maria-Eulàlia Juvé-Udina. (1/10). 2021. Risk of acute deterioration and care complexity individual factors associated with health outcomes in hospitalised patients with COVID-19: a multicenter cohort study BMJ Open. 11, pp.e041726

Doctor Rafael Simó, Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l'ICS

Rafael Simó Canonge és cap de Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director de la Unitat de Recerca en Diabetis i Metabolisme de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR). També és professor titular de Medicina i Endocrinologia (UAB), coordinador de l’Àrea de Biologia Vascular del VHIR, director associat de Recerca Clínica del Campus Vall d’Hebron i investigador principal del CIBERDEM. És autor de 371 publicacions (60% en el primer quartil), amb més de 10.702 citacions i ha dirigit 18 tesis doctorals. Ha participat en més de 40 projectes competitius i ha estat el coordinador de dos projectes europeus (EUROCONDOR i RECOGNISED). En el camp de la innovació, cal destacar el registre de 7 patents (dues d’elles llicenciades) i és fundador d’una empresa derivada (spin-off) del VHIR. Finalment, cal remarcar que el Servei d’Endocrinologia i Nutrició que dirigeix ha quedat en el lloc 16è del rànquing mundial (el primer de l’Estat  espanyol i el quart d’Europa) en un estudi publicat enguany per la prestigiosa revista Newsweek.

Blanca Borràs Bermejo, Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut

Blanca Borràs és metgessa especialista en Medicina Preventiva i Salud Pública, màster en Salut Pública UPF/UAB. Ara compleix un any al servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, on es va formar com a resident, desenvolupant la seva tasca en mesures de prevenció i control de la pandèmia de la COVID-19 (control de brots, coordinació del rastreig de contactes etc.). En l'àmbit de la investigació, està actualment centrada en les noves variants del SARS-CoV-2 i el seu impacte: reinfeccions, fallides vacunals etc. En l'àmbit docent, és professora associada de Medicina Preventiva i Epidemiologia de la Facultat de Medicina de la UAB.

Juan Carrillo. Premi, atorgat exaequo, al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut elaborat per un Investigador Predoctoral de l'ICS i dels Instituts de Recerca Vinculats 2021

Juan Carrillo Reixach és graduat en Biotecnologia per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2016. Va fer el màster en Biotecnologia Molecular a la Universitat de Barcelona el curs 2017/2018. Actualment, està cursant el 3r curs del doctorat en Biomedicina de la Universitat de Barcelona en l’Àrea de Biologia Molecular i Cel·lular del Càncer, amb una tesi dirigida per la doctora Carolina Armengol en el Grup de Càncer de Fetge Pediàtric i titulada: “Estudi molecular i integratiu del càncer de fetge pediàtric. Anàlisi genòmica, transcriptòmica i metilòmica.” Té la beca d’investigador novell (FI) de l’AGAUR (Generalitat de Catalunya).

Garazi Serna. Premi, atorgat exaequo, al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut elaborat per una Investigadora Predoctoral de l'ICS i dels Instituts de Recerca Vinculats 2021

Garazi Serna és biotecnòloga amb un màster en Genètica i Genòmica. Actualment treballa com a directora de laboratori al Grup d’Oncologia Molecular de l’Institut Vall d’Hebron d’Oncologia i està fent un doctorat sobre el desenvolupament d’una tecnologia múltiplex IHC/RNAscope en el mateix portaobjectes. Va desenvolupar l'assaig per detectar el fusobacteri in situ, que era crucial per publicar a la revista Science. Té experiència creant algoritmes d’anàlisi d’imatges per a la quantificació i l’anàlisi de diferents biomarcadors i la seva distribució espacial i interacció.

La recerca a l’ICS

L’Institut Català de la Salut du a terme una gran activitat científica a través de set instituts de recerca sanitària integrats als hospitals i els equips d’atenció primària de l’organització: l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que gestiona la recerca que es du a terme als hospitals de Bellvitge i Viladecans; el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP) de Badalona; l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), que gestiona la investigació de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i el Verge de la Cinta de Tortosa; l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), i l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol). Els Premis de Recerca tenen en compte solament els treballs publicats com a articles originals en revistes que hagin seguit un procés d’avaluació per persones expertes i que constin als bancs de dades de l’Science Citation Index o Pubmed.