Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La COVID-19 mostra majors complicacions en la joventut que la grip, tot i que la mort és rara

Si bé la fatalitat va ser afortunadament rara, les complicacions com l'hospitalització, la hipoxèmia i la pneumònia van ser més freqüents en els nens i adolescents diagnosticats o hospitalitzats amb COVID-19 que amb la grip estacional. A més, la dificultat per respirar, la pèrdua de l'olfacte i els problemes gastrointestinals van ser símptomes més freqüents en les persones més joves infectades amb COVID-19 que amb la grip.

Talita Pediatrics

 Aquestes troballes, juntament amb el de l'heterogeneïtat significativa del tractament per a nens i adolescents hospitalitzats amb COVID-19, es van presentar en l'estudi “30-day outcomes of Children and Adolescents with COVID-19: An International Experience,” publicat el 28 de maig a Pediatrics.

A l'inici de la pandèmia, el coneixement sobre l'impacte de la COVID-19 en els nens i adolescents anava des que no era més que una grip comuna fins el temor del seu possible impacte en els sistemes immunitaris menys desenvolupats. Aquest estudi de la xarxa global OHDSI va comparar les dades d'observació del món real de més de 242.000 nens i adolescents diagnosticats i gairebé 10.000 hospitalitzats amb COVID-19 amb més de 2.000.000 diagnosticats amb grip en cinc països (França, Alemanya, Corea de Sud , Espanya i Estats Units) per proporcionar una imatge més clara del seu impacte.

L'asma i l'obesitat van ser les comorbiditats inicials més comunes, una troballa comuna en la prevalença de la malaltia entre una població pediàtrica general, en les bases de dades estudiades, però hi va haver una major prevalença d'afeccions rares, incloses malformacions congènites, trastorns del neurodesenvolupament i malalties cardíaques entre els hospitalitzats amb COVID-19. Els pacients pediàtrics amb COVID-19 també van mostrar taxes més altes de dificultat per respirar, pèrdua de l'olfacte i símptomes gastrointestinals que els que presentaven grip, el que podria ajudar a millorar el diagnòstic primerenc de la COVID-19 en aquesta població.

Les teràpies complementàries van ser les opcions de tractament més comuns en nens i adolescents, encara que va haver heterogeneïtat global sobre quines teràpies particulars es van usar (els corticosteroides sistèmics i la famotidina van ser els més comuns). Les complicacions de 30 dies més comuns per als nens i adolescents hospitalitzats amb COVID-19 van ser la hipoxèmia i la pneumònia, les quals van tenir lloc en un índex més alt que els pacients hospitalitzats amb grip.

Hi havia un coneixement limitat de l'impacte de la COVID-19 en els nens i adolescents de tot el món durant el primer semestre del 2020, quan la comunitat OHDSI va col·laborar en el projecte CHARYBDIS. Les troballes en aquest moment van oscil·lar entre una taxa d'hospitalització del 5,7% i una altra que va informar una taxa d'hospitalització del 63%. Es necessitaven proves fiables sobre la demografia, les comorbiditats, els símptomes, els tractaments hospitalaris i els resultats de salut entre els nens i adolescents per informar la presa de decisions clíniques.

"Aquest estudi va abordar preguntes crítiques que pesaven tant en la comunitat d'atenció mèdica com a la població en general: com estava afectant la COVID-19 a la nostra població més jove", va dir la líder de l'estudi, Talita Duarte-Salles, PhD, epidemiòloga de l'IDIAPJGol. "Si bé alguns van afirmar que la COVID-19 no era diferent a la grip a principis de l'any passat, l'evidència del món real que generem a través de la ciència oberta va mostrar que era diferent. Va ser un alleujament veure que la mort era rara, però clarament tant les complicacions com els símptomes van mostrar que la COVID-19 no era una grip en nens i adolescents".

L'estudi va ser desenvolupat i executat per la comunitat OHDSI (Observational Health Data Sciences and Informatics), una xarxa interdisciplinària de múltiples parts interessades que col·labora a nivell mundial per ressaltar el valor de les dades de salut a través de la ciència oberta i l'anàlisi a gran escala. Aquest estudi va ser el resultat de el Projecte Charybdis, que es va proposar:

1) Descriure les dades demogràfiques inicials, les característiques clíniques, els tractaments, els símptomes i els resultats d'interès entre les persones amb COVID-19 en general i estratificats per sexe, edat i comorbiditats específiques.

2) Descriure les característiques i els resultats dels pacients amb grip entre setembre de 2017 i abril de 2018 en comparació amb la població de COVID-19.

Aquest projecte ha donat lloc a diversos estudis publicats, inclosos alguns sobre fenotipat general de COVID-19pacients amb malaltia autoimmune, i ús de teràpies farmacològiques reutilitzades i complementàries. Diversos altres estan sent revisats per parells i s'han publicat en un servidor de preimpressió. Els treballs de OHDSI sobre COVID-19 es poden consultar aquí.

"Generar evidència fiable que pugui informar la presa de decisions clíniques per a nens i adolescents va ser tan important, i no passa sense la col·laboració i la base d'eines i pràctiques de codi obert desenvolupades durant anys en aquesta xarxa", va dir Duarte-Salles. "Va ser realment inspirador la forma en què la nostra comunitat OHDSI es va unir a nivell mundial front a aquesta pandèmia sense precedents i va col·laborar junta".