Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

L’IDIAPJGol estudia els efectes de la contaminació sobre la salut

El 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient i des de l’IDIAPJGol volem aprofitar aquesta commemoració per destacar els nostres darrers estudis que relacionen la contaminació i la salut de les persones.

dia medi ambient

D’una banda, recentment es va publicar el següent article científic: de Bont J, Díaz Y, de Castro M, Cirach M, Basagaña X, Nieuwenhuijsen M, Duarte-Salles T, Vrijheid M. Ambient air pollution and the development of overweight and obesity in children: a large longitudinal study. Int J Obes (Lond). 2021 Feb; doi:10.1038/s41366-021-00783-9. Epub 2021 Feb 24. PMID:33627774. L’objectiu d’aquesta recerca, que es va realitzar en col·laboració amb ISGlogal, era comprovar si la contaminació jugava algun paper en el desenvolupament de l’obesitat en infants i, a més, si el nivell socioeconòmic modificava aquesta possible associació.

Es va dur a terme un estudi longitudinal amb 416.955 nens i nenes de Catalunya d’entre 2 i 5 anys utilitzant dades de SIDIAP des de 2006 a 2016. S’ha constatat que una major exposició a NO2, PM10 i PMcoarse està associada amb un increment del 2-3% del risc de desenvolupar sobrepès i obesitat. Aquesta associació és més forta en àrees més desfavorides a nivell socioeconòmic.

D’altra banda, des del grup de recerca Real World Epidemiology s’està fent un estudi de cohort també utilitzant les dades del SIDIAP. L’objectiu d’aquest estudi és determinar l’associació entre els espais verds i el risc de desenvolupar ansietat o depressió en adults a Catalunya.

Per últim, el mateix grup de recerca també està liderant altres projectes enfocats en l’estudi dels efectes de la contaminació de l’aire sobre problemes de salut, com ara el risc de problemes respiratoris (com l’asma o la bronquitis crònica) en població infantil, o el càncer de mama a les dones.