Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Detectat per primer cop un retrocés de la Diabetis

 

L’estudi, publicat a la prestigiosa TheLancet, ha comptat amb la participació de l’investigador Manel Mata, de l’Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i metge d’atenció primària de l'Institut Català de la Salut i del Dr. Dídac Mauricio, director del servei d’Endocrinologia de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i cap de grup de CIBERDEM. És un dels estudis sobre la incidència de la diabetis més grans mai fets, ja que inclou més de 22 milions de persones de 21 països diferents.

pexels photomix company 1001897

 

Després de dècades d'augmentar de forma continuada, l’anàlisi de bases de dades poblacionals ha demostrat que en els últims deu anys el nombre de persones diagnosticades de diabetis 1 i 2 s'ha reduït en la majoria de països entre un 1 i un 10% anual.

La prevenció és la clau per reduir la diabetis

L’estudi conclou que la incidència de diabetis diagnosticada s’està estabilitzant o disminuint en molts països d’ingressos econòmics elevats. Una possible explicació de la disminució de la incidència de la diabetis diagnosticada, segons s’apunta, podria ser per les activitats de prevenció. Així i tot, les raons de la disminució de la incidència de la diabetis diagnosticada justifiquen una major investigació amb fonts de dades adequades.

Manel Mata apunta a la importància de les infermeres en aquest aspecte: “cal establir programes de prevenció en l’atenció primària. Aquestes activitats, liderades i portades a la pràctica per les infermeres, poden tenir un gran impacte en la prevenció de la diabetis en els pacients de risc elevat”

L'abast de la investigació de dades

Les dades de l’estudi van incloure al voltant de 22 milions de nous diagnòstics de diabetis, el que representaria aproximadament uns 5.000 milions de persones-any de seguiment. Les dades procedien de 19 països o regions d’ingressos elevats i dos d’ingressos mitjans. 23 fonts de dades tenien dades a partir de 2010, de les quals 19 tenien una tendència a la baixa o estable, amb un canvi anual d’incidència que oscil·lava entre -1 – 1% i -10 – 8%. Entre les quatre fonts de dades amb una tendència a l’alça a partir del 2010, el canvi anual va oscil·lar entre 0.9% I 5,6%. Les troballes es consideren sòlides per les anàlisis prèvies que van excloure bases de dades on la qualitat de les dades era insuficient.

La base de dades SIDIAP (IDIAPJGol) va participar amb 250.982 nous casos de diabetis tipus 2 diagnosticats a les consultes d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut entre 2007 i 2016. La incidència va augmentar lleugerament des de 2007 a 2010 (de 3.7 a 4.0 per mil pacients-any) pel probable efecte de la millora del registre de casos prevalents en l’ecap (història clínica informatitzada d’atenció primària), i posteriorment s’ha anat reduint de manera progressiva i molt rellevant (de 4.0 a 2.6 per mil pacients-any al 2016).

Mata recalca que la investigació amb dades avalen l’eficàcia d’actuacions concretes: “A partir dels recursos existents en l’atenció primària, un pla de prevenció de la diabetis ha de considerar primer el cribratge i la selecció d'individus de risc elevat i després l'execució d'una intervenció d’efectivitat demostrada. La promoció d’estils de vida saludables (dieta mediterrània i exercici físic individualitzat) realitzats en la consulta d’infermeria, tant en l’àmbit individual com grupal, en pacients de risc elevat pot reduir la incidència de nous casos de diabetis”

Prevenir la diabetis és cosa de tots

Mata explica la importància d’accions conjuntes d’Atenció Primària i departaments de salut pública com a conclusió d’aquest estudi: “Malgrat que no es pot afirmar de forma taxativa, són dades que donen suport a les activitats de prevenció de la diabetis demostrades en alguns assaigs clínics. Les recomanacions de canvis d’estil de vida als pacients de risc en les consultes d’atenció primària poden ser efectives, però no hem d’oblidar que les campanyes a escala poblacional dels departaments de salut pública adreçades a incrementar els hàbits saludables també poden contribuir a prevenir l’obesitat i la diabetis”.