Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Investigadors lleidatans publiquen un estudi sobre les diferències entre pacients amb MPOC pel fet de ser home o dona

L’article, publicat a la revista BMC Pulmonary Medicine, determina que homes i dones tenen comorbiditats similars però les dones resulten ser més susceptibles als efectes nocius del tabac i presenten més bronquiectàsies, entre altres efectes.

pexels amir seilsepour 4423840

Els doctors lleidatans Josep Montserrat, cap d’estudis de la Unitat Docent MAFiC Lleida; Maite Castañ, metgessa al CAP de l’Eixample; Marta Ortega, coordinadora de la USR Lleida-ICS i investigadora de l’IDIAP Jordi Gol; Miquel Alsedà, epidemiòleg i investigador de l’IRBLleida; Ferran Barbé, cap del servei de Pneumologia de l’HUAV; Josep Ramon Marsal, investigador de la Unitat d'Epidemiologia Cardiovascular de la Vall d’Hebron, i Pere Godoy, cap del Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública i investigador de l’IRBLleida, han publicat l’estudi ‘Clinico-epidemiological characteristics of men and women with a new diagnosis of Chronic Obstructive Pulmonary Disease: a database (SIDIAP) study’ a la revista científica BMC Pulmonary Medicine.

L’estudi és fruit de la beca SIDIAP (IDIAP Jordi Gol) guanyada pel Grup de Recerca l’any 2017 i que permet tenir accés a variables registrades a l’eCAP de més de 5,5 milions d’usuaris d’Atenció Primària de l’ICS. En aquest cas, els investigadors van voler determinar si existien diferències clínico-epidemiològiques, de comorbiditats associades, i de paràmetres analítics i biomèdics entre els pacients diagnosticats de MPOC a Primària pel fet de ser home o dona.

Es va dissenyar un estudi transversal a partir de la bigdata (SIDIAP) durant el període comprés entre gener del 2012 i desembre del 2017. Es van revisar les variables d’eCAP de 5.800.000 usuaris procedents d’un total de 279 Centres d’Atenció Primària d’arreu de Catalunya i van recolli-se aquelles variables d’interès d’entre els usuaris que complien els criteris d’inclusió (veure les taules 1 i 2 de l’article clicant l’enllaç del final d’aquesta noticia).

D’una mostra inicial de 800.000 persones, només el 3% eren pacients diagnosticats de MPOC, dels quals un 22,9%eren dones. Els factors de risc més freqüentment associats a les dones van ser les bronquiectàsies (ORa=20,5), l’edat superior a 71 anys (ORa=18,8), el cor pulmonale (ORa=5,2) i el càncer de pulmó (ORa=3,6). L’estudi va determinar que homes i dones comparteixen comorbiditats similars (hàbit tabàquic, consum d’alcohol, càncer de pulmó, bronquiectàsies, cor pulmonale, síndrome d’apnea obstructiva del son (OSAS), cardiopatia isquèmica, osteoporosi, sd depressiva, HTA, DM2, malaltia renal crònica, anèmia, fibril·lació auricular). En canvi, es diferencien en què la força d’associació és diferent en cadascun dels dos grups. En aquest cas, les dones resulten ser més susceptibles als efectes nocius del tabac i presenten, alhora, una proporció més elevada de bronquiectàsies i de OSAS.

Conèixer la distribució i la força d’associació de cada comorbitat i factor de risc en els homes i dones diagnosticats de MPOC permet tenir una informació addicional a la pràctica clínica diària a l’hora d’identificar aquells pacients amb major sospita de patir una MPOC.

En aquest enllaç podeu accedir a l’article complet.