Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Índex de massa corporal i circumferència de cintura en relació al risc de 26 tipus de càncer: un estudi de cohort prospectiu de 3,5 milions d’adults a Espanya

Un nou estudi prospectiu realitzat per investigadores/es de l’IDIAPJGol en col·laboració amb científics de l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC), ha trobat que un índex de massa corporal més alt s’associa a un major risc de desenvolupar 12 tipus de càncer. 

pexels ketut subiyanto 4474052

Els resultats inclouen nova evidència d’un major risc de desenvolupar quatre càncers hematològics i, entre els que mai han fumat, un major risc de desenvolupar càncers de cap i coll. L’estudi ha sigut publicat a la revista BMC Medicine. 

L’estudi va incloure 3.658.417 participants, dels quals 202.837 van ser diagnosticats amb càncer durant el període de seguiment. Un IMC més alt es va associar positivament amb un major risc de desenvolupar càncers del cos de l’úter, ronyó, melsa i vies biliars, tiroides, colon i recte i mama (en dones postmenopàusiques), així com mieloma múltiple, leucèmia i limfoma no Hodkin.

 

Després de que els anàlisis es restringissin a qui mai havia fumat per tenir en compte l’ajust incomplet per fumar, un IMC més alt també es va associar positivament amb el risc del limfoma no Hodkin, càncers de cap i coll, i càncers de cervell i sistema nerviós central. Els investigadors també van trobar associacions en la cohort general entre el IMC i el risc de càncer de pròstata i el risc de càncer de pròstata i el risc de càncer de cap i coll, esòfag; laringe; i tràquea, bronquis i pulmó. Això probablement indica confusió residual per fumar, perquè la força d’aquestes associacions va canviar dràsticament entre els que mai havien fumat, a excepció del càncer de pròstata.