Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El significat i els factors que influeixen el concepte de la imatge corporal: Revisió Sistemàtica i meta-etnografia des de la perspectiva dels adolescents

Les nostres companyes Eva M. Artigues, Mercè Pollina i Glòria Tort, infermeres d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut a Lleida i a l'Anoia, investigadores de la Fundació de Recerca IDIAP Jordi Gol i Gurina i professores de la UdL, han publicat l’article ‘El significat i els Factors que Influeixen el Concepte de la Imatge Corporal: Revisió Sistemàtica i Meta-Etnografia des de la Perspectiva dels Adolescents’ a la prestigiosa revista científica ‘International Journal of Environmental Research and Public Health’.

pexels andrea piacquadio 3808803

 

L’estudi parteix de la base què les infermeres de Salut Comunitària van detectar que l’educació què es feia entre la població adolescent sobre l’acceptació de la pròpia imatge corporal era, si més no, poc efectiva. Aquest fet podia provocar entre els adolescents una insatisfacció què, alhora, podia desenvolupar en futurs comportaments poc saludables.

Desprès d’avaluar estudis realitzats durant més d’una dècada, i, seguint les set passes de la meta-etnografia de Noblit i Hare, l’estudi s’ha sintetitzat en sis aspectes: la pròpia percepció de la imatge corporal; les opinions dels amics/amigues; les opinions de la família; determinats aspectes de l’àmbit escolar; les expectatives creades pels mitjans de comunicació; i, les estratègies, pràctiques i cura de la pròpia imatge corporal.

eva gloria i merce

A partir d’aquí, les tres investigadores han pogut desenvolupar un model explicatiu del desenvolupament de la imatge corporal, que permetrà, així mateix, implementar noves estratègies per aconseguir promoure una imatge corporal saludable entre la població adolescent.