Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Segons un estudi global de salut observacional, els pacients hospitalitzats amb COVID-19 són més joves i sans que els de la grip

L’estudi col·laboratiu, en el qual ha participat l'IDIAPJGol, ha analitzat dades de més de 34.000 pacients ingressats per COVID-19 a tot el món, permetent conèixer millor els perfils i ajudar a la presa de decisions. 

Covid 19

Els pacients hospitalitzats amb COVID-19 eren més probablement homes, més joves i, tant als Estats Units com a Espanya, tenien menys comorbilitats i un menor consum de medicaments que els pacients amb grip hospitalitzats, segons un estudi publicat recentment per l'Observational Health Data Sciences and Informatics (OHDSI).

Aquest estudi en xarxa mundial, que va incloure més de 34.000 pacients de COVID-19 de tres continents, pretén proporcionar més detalls sobre les característiques dels pacients que pateixen la malaltia i també ajudar a informar la presa de decisions sobre l’atenció de pacients hospitalitzats.

L'estudi "Fenotipatge profund de 34.128 pacients adults hospitalitzats amb COVID-19 en un estudi en xarxa internacional" ha estat publicat el 6 d'octubre per Nature Communications i està disponible aquí.

Coneixement sobre els perfils de pacients amb COVID-19

Els pacients hospitalitzats amb COVID-19 eren típicament homes als Estats Units i Espanya, però més sovint dones a Corea del Sud. L’edat dels pacients va variar, però a Espanya i als Estats Units els grups d’edat més freqüents tenien entre 60 i 75 anys. Els pacients hospitalitzats amb grip solien ser més grans que els hospitalitzats amb COVID-19 i amb més probabilitats de ser dones.

Es va veure que molts dels pacients hospitalitzats amb COVID-19 presentaven altres afeccions de salut. Per exemple, la prevalença de trastorns hipertensos va oscil·lar entre el 24% i el 70%, la diabetis del 13% al 43% i l'asma del 4% al 15% entre les fonts de dades. Malgrat això, però, en comparació amb els pacients hospitalitzats amb grip durant els darrers anys, es va considerar que els que presentaven COVID-19 estaven generalment més sans. La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), les malalties cardiovasculars i la demència eren més freqüents entre els hospitalitzats amb grip que entre els hospitalitzats amb COVID-19.

"Aquest estudi ens ha permès comprendre millor els perfils dels pacients hospitalitzats amb COVID-19", diu el coautor Edward Burn, investigador de l’IDIAPJGol. “Malgrat el discurs recent sobre la suposada mala salut i l’esperança de vida limitada dels pacients amb COVID-19, veiem que els pacients amb COVID-19 no tenen una salut pitjor que els hospitalitzats normalment amb grip. Això posa en relleu l’elevada taxa de mortalitat entre els pacients amb COVID-19”.

L’estudi posa en valor l’anàlisi de dades de salut a gran escala

Aquest estudi es va iniciar durant l’estudi a-thon OHDSI COVID-19, una col·laboració interdisciplinària global de 88 hores. Les dades inicials de COVID-19 van ser proporcionades pel Servei de Revisió i Avaluació d’Assegurances de Salut de Corea (HIRA), i va donar poder a la comunitat per generar alguns dels primers estudis multinacionals durant la pandèmia. Totes les anàlisis es realitzen de forma anonimitzada, pel que no cal compartir dades a nivell de pacient i es manté la seva privadesa.

"La part més interessant d'aquest estudi és que va ser possible proporcionar els detalls de les característiques dels pacients en totes les institucions sense violar la seva privadesa", va dir el coautor Seng Chan You, que va ajudar a dirigir els esforços de mapeig de dades HIRA a OHDSI. "És important saber que això és possible, perquè no sabem què vindrà després. Quan serà la propera pandèmia? Passi el que passi, sabem que podem proporcionar característiques importants del pacient per permetre una investigació global col·laborativa".

L’estudi va ser desenvolupat i executat per la comunitat OHDSI, una col·laboració interdisciplinària de múltiples parts interessades que treballa per posar en valor el valor de les dades de salut a través d’anàlisis a gran escala. Totes les solucions són de codi obert i els enllaços al protocol d’estudi, al codi i als resultats es publiquen al document.

"La ciència oberta i la col·laboració són principis de la comunitat OHDSI i mai van ser més importants que els primers mesos d'aquesta pandèmia", va dir Patrick Ryan, co-autor sènior d'aquest estudi. "La nostra comunitat va col·laborar durant anys per desenvolupar les anàlisis d'alt nivell que van establir el rumb per a aquests estudis, i la nostra creença en compartir dades de pacients obertament ens va permetre generar aquestes dades de pacients COVID fiables i reproduïbles que ajudaran a la presa de decisions importants sobre com lluitar contra aquesta malaltia".

"Aquest estudi és un treball fonamental per a la generació futura d'evidències col·laboratives, tant per part d’OHDSI com del consorci EHDEN, que està mapejant dades COVID addicionals a tota Europa", va dir el coautor Daniel Prieto-Alhambra. "La descripció de les característiques demogràfiques, clíniques, tractaments i resultats dels pacients COVID-19 basals en general i estratificats per sexe, edat i comorbiditats específiques servirà per a la presa de decisions en aquesta pandèmia".

Sobre l’estudi

El co-autor Edward Burn és investigador postdoctoral a la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), Barcelona, ​​Spain, i al Center for Statistics in Medicine (CSM), University d’Oxford, Regne Unit.

Seng Chan You, co-autor principal, és estudiant de doctorat a la Universitat d'Ajou.

El co-autor sènior, Patrick Ryan, doctor, és vicepresident d’anàlisi de dades de salut observacional a Janssen Research and Development i professor adjunt d’informàtica biomèdica a la Universitat de Columbia.

El coautor Daniel Prieto-Alhambra, doctor, és professor d'epidemiologia de farmacoteràpia a la Universitat d'Oxford.

La resta d’autors es poden trobar al paper.